Олександр Клименко

Зростання позиції України в рейтингу Світового банку Doing Business Report-2013 стало результатом системної і цілеспрямованої роботи з удосконалення податкової системи та поліпшення умов ведення бізнесу. Про це УНІАН повідомили в прес-службі Державної податкової служби України (ДПСУ) з посиланням на главу відомства Олександра Клименка.

«Україна довела свою конкурентоспроможність світовій спільноті. Особливо приємний той факт, що авторитетні міжнародні експерти високо оцінили впровадження електронних сервісів для платників», - цитує О.Клименка прес-служба.

За його словами, це той аспект, над яким податківці посилено працювали протягом останнього року. «Якщо на початку 2011 року в електронному вигляді звітували тільки 39% платників ПДВ, то на сьогодні - більше 98%. У перспективі - повне охоплення платників податку на прибуток, земельного податку, податку на доходи фізичних осіб і всіх інших видів податків», - йдеться в повідомленні прес-служби.

Відео дня

За словами О.Клименка, сьогодні Податкова служба близька до того, щоб удвічі скоротити часові витрати на ведення податкового обліку. «Обсяг необхідних документів скоротився втричі. Жорстко лімітовані терміни розгляду поданих заяв - не більше шести днів. У своїй роботі ми керуємося принципом: сплата податків повинна бути простою і зручною для платника. Організаційні навантаження при зборі податків ми беремо на себе, а не перекладаємо їх на платника», - цитує прес-служба главу ДПСУ і нагадує, що законодавство передбачає зниження податкових ставок. Зокрема, за словами О.Клименка, ставка податку на прибуток на момент прийняття Податкового кодексу становила 25%, на поточний момент вона становить 21%, в 2013 році вона буде знижена до 19%. Ставка ПДВ у 2014 році становитиме 17%. «Таким чином, за два роки Україна матиме всі підстави позиціонувати себе як країна з однією із найбільш ліберальних податкових систем у Європі», - йдеться в повідомленні прес-служби ДПСУ.

Як повідомляв УНІАН, Україна посіла 137-е місце в проведеному Світовим банком і Міжнародною фінансовою корпорацією міжнародному рейтингу Doing Business-2013, піднявшись відразу на 15 позицій. Наша країна увійшла до першої трійки країн, які найбільше поліпшили умови ведення бізнесу за останній рік (слідом за Польщею та Шрі-Ланкою). При цьому Україна посіла перше місце в регіоні Центральної Європи та Східної Азії, зафіксувавши позитивні реформи в сферах створення підприємств (зростання з 116-ої позиції до 50-ї); «оподаткування» (з 183-ї до 165-ї); а також «реєстрація власності» (зі 168-го місця на 149-е).

Глава Державної податкової служби Олександр Клименко прогнозував поліпшення загального рейтингу України в нинішньому році мінімум на 14 позицій.