Бізнес закликав не допустити неконтрольоване зростання цін на тютюнові вироби / ілюстрація REUTERS

Бізнес закликає парламент не допустити неконтрольоване зростання цін на тютюнові вироби.

Про це повідомляється на сайті Європейської Бізнес Асоціації (EBA). 

Як відомо, на даний час профільним комітетом ВР з питань фінансів, податкової та митної політики до другого читання готується проект закону Про справляння єдиного внеску та обліку спирту етилового денатурованого та продукції хімічного і технічного призначення №7233.

Відео дня

Законопроектом пропонується доповнити статтю 18 ЗУ "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, і пального" положенням, яке стосується здійснення контролю за максимальними роздрібними цінами на тютюнові вироби при їх роздрібній реалізації.

"Так, пропонується ввести, тимчасово, на період до припинення або скасування військового, надзвичайного стану в Україні зупиняється застосування відповідальності за роздрібну торгівлю тютюновими виробами за цінами вище мінімально-роздрібних на тютюнові вироби, встановлених виробниками або імпортерами, збільшеними на суми акцизного податку з реалізації через роздрібну торговельну мережу", - йдеться на сайті EBA.

Іншими словами, ухвалення  цієї норми буде дозволено безконтрольне підвищення ціни на тютюнові вироби, що дасть можливість недобросовісному бізнесу отримувати додаткові доходи під час війни і, фактично, відбуватиметься спотворення конкурентного середовища, переконані в асоціації.

"Більше того, неконтрольоване зростання цін на тютюнові вироби призведе до подальшого зростання обсягів нелегальної торгівлі ними і, як наслідок, до бюджетних втрат через недоотримання акцизного та інших податків. Європейська Бізнес Асоціація виступає проти таких законодавчих змін і звертається до депутатів з проханням виключити з проекту Закону №7233 відповідну пропозицію до статті 18. Адже такі ініціативи є неприпустимими - як для прозорого бізнесу країни, так і для населення", - резюмували в EBA.