Для збалансованого бюджету потрібна податкова реформа / фото bank.gov.ua

Дефіцит бюджету на 2021 рік на рівні 236-240 мільярдів гривень вимагає збільшення податкових надходжень, а не маніпуляцій з доходами держкомпаній. Допомогти може скорочення ставок і реформа адміністрування податків.

Про це пише Delo.ua.

Структура доходів прийнятого держбюджету свідчить про недостатні стимули для економічного зростання. "Складнощі з адмініструванням податків і їх ставки зараз не сприяють розвитку підприємництва, - стверджує Олександр Кучеренко, голова громадської організації "Рада інституційних реформ". - При цьому тривають спроби поповнити бюджет коштом мит на імпорт і акцизів. Інші країни роблять більший акцент на податках на прибуток фізичних осіб і податках на виробництво товарів і послуг".

Відео дня

На думку Миколи Катеринчука, екс-нардепа і лідера Європейської партії України, податкове законодавство вимагає негайного реформування не тільки в питанні ставок податків, а й частини їх адміністрування.

"У нас завищені ставки й це призводить до великої частини тінізації економіки. Тому фіскалізація і детінізація не може йти в напрямку посилення контролю над суб'єктами господарювання. У нас зараз падіння виробництва і ВВП, а це найкращий момент максимально знизити податки. Тим більше у нас досить стабільна ситуація в аграрному секторі, у нас є IT, у нас є, нехай не дуже хороше, але машинобудування. І тут повинна прийти на допомогу розумна фіскальна політика - те, що має бути зроблено в законі про "інвестиційних нянь" потрібно підкріпити правильними речами з оподаткуванням", - вважає він.

Мова йде не тільки про ставки та адміністрування, а про зміну податкової політики в цілому. "Податкові органи повинні бути максимально централізованими за принципом Великобританії або тієї ж Латвії, наприклад. Бути помічником підприємця у сплаті податків і не "нависати", - вважає Олександр Кучеренко. - Те ж стосується податкових пільг - вони повинні допомагати будувати розвинену економіку, в якій домінують не сировинні компанії, а виробники товарів і послуг з високою додатковою вартістю".

Бізнес повинен відчувати доброзичливе ставлення з боку держави, щоб бачити своє майбутнє в Україні й продовжувати працювати. Інакше працьовиті та заповзятливі громадяни будуть залишати країну, резюмує автор матеріалу.

Зазначимо, що Україна перед Новим роком залучить 350 мільйонів доларів на покриття дефіциту бюджету.