На валютному ринку зберігатиметься відносна стабільність - експерт / фото УНІАН

За останні два тижні курсовий коридор змінився. Тепер він становить 38-39,5 грн за долар та 40-41 грн за євро. Цьому сприяло декілька сприятливих для української гривні факторів. Про це в коментарі УНІАН розповів директор департаменту казначейства банку COMINBANK Герман Марченко.

"За минулих 2 тижні готівковий курс в обмінних пунктах був "рухливим". Зокрема зменшилася різниця між курсом покупки й продажу до 0,1-0,2 грн за долар та близько 0,3 грн за євро: невелика різниця між курсами в обмінних пунктах одне з наочних свідчень стабільності на ринку", - повідомив Марченко.

За словами банкіра, завдяки гарним новинам на внутрішньому і зовнішньому фінансових ринках формуються позитивні очікування учасників ринку.

Відео дня

"Спостерігається помірний рівень інфляції, що є меншим за 1%. Системна макрофінансова допомога: щомісяця Україна отримує понад 4 млрд доларів від ЄС та США, що допомагає покривати бюджетний дефіцит. Стабільні облікова ставка на рівні 25% та офіційний курс валют (36,6 грн за долар), баланс між попитом і пропозицією на готівкову валюту завдяки впровадженим депозитним "конвертаційним" програмам та вчасним валютним інтервенціям регулятора", - повідомив експерт.

Всі ці фактори впливають на загальні настрої ринку та стимулюють зростання довіри громадян передовсім до гривні.

"Таким чином, з 6 по 12 березня на валютному ринку зберігатиметься відносна стабільність з незначними коливаннями готівкового курсу в межах 38-39,5 грн за долар та 40-41 грн за євро", - прогнозує Марченко.

Ситуація з курсом валют в Україні

Як повідомляв УНІАН, Національний банк з 21 травня 2022 року скасував обмеження на встановлення курсу, за яким уповноважені установи можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам. Раніше відповідний курс не повинен був відхилятися від офіційного більш ніж на 10%.

До повномасштабного вторгнення Росії в Україні був плаваючий курс гривні.

21 липня Національний банк послабив офіційний курс гривні на 25% – до 36,57 грн/дол.

Вас також можуть зацікавити новини: