Допомогу від МВФ допоможе гривні серйозно зміцнитися – експерт / фото УНІАН

Отримання Україною траншу від Міжнародного валютного фонду дасть змогу гривні серйозно зміцнитися, вважає аналітик Інвестиційної групи «Універ» Михайло Федоров.

Читайте такожСкільки коштує валюта в обмінниках: долар вище 27 гривень

«Коли Україна отримає гроші від МВФ, макроекономічну стабільність країни буде збережено. Іноземний капітал купуватиме ОВДП України, за рахунок чого дохідності за ними знижуватимуться, і вартість обслуговування державного боргу також знижуватиметься. Крім того, Україна отримає гроші від ЄС та Світового банку. Країна зможе профінансувати свій дефіцит бюджету, і з державними фінансами країни все буде добре, принаймні в найближчому майбутньому», - зазначив експерт.

Відео дня

На його думку, за рахунок цього курс гривні найближчим часом зможе зміцнитися до позначки 25 гривень за долар. Далі динаміка курсу української валюти може повторити свою динаміку в 2019 році, коли вона зміцнилася з курсу 28 грн/дол. у січні 2019 року до 23,2 грн/дол. у грудні 2019 року, прогнозує Федоров.

«Рівень в 25 грн/дол. - це мета в перспективі кількох місяців. Після цього гривня, найімовірніше, продовжить своє зростання. І я вважаю, що в консервативному варіанті до кінця року курс може сягнути позначки 24 грн/дол. У базовому варіанті гривня досягне рівня 23 грн/дол., а в оптимістичному варіанті до кінця року курс може сягнути позначки 21 грн/дол.», - зазначив експерт.

Як повідомляв УНІАН, 21 травня представники Міжнародного валютного фонду на чолі з Іванною Владковою-Холлар провели дистанційні обговорення з українською владою і досягли угоди на рівні персоналу за новою 18-місячною програмою фінансування stand-by на суму близько 5 млрд дол. для подолання наслідків пандемії COVID-19.

Національний банк України прогнозує отримання першого траншу МВФ на 2 млрд дол. у другому кварталі 2020 року.

На 27 травня Нацбанк встановив офіційний курс на рівні 26,9 грн за 1 дол.