Скільки коштуватиме долар на наступному тижні / фото УНІАН

На тлі дії режиму "керованої гнучкості", що передбачає вільне курсоутворення на міжбанку з контрольованим втручанням Нацбанку, та дійсної системи валютних змін, які, попри щоденні коливання, з тижня у тиждень є майже однаковими, головною інтригою залишається кінцевий курс та відповідно ступінь девальвації гривні. Про це у коментарі УНІАН розповів начальник департаменту казначейства "Глобус Банку" Тарас Лєсовий.

"Можна припустити, що "стелева" девальвація за підсумками травня не перевищить максимум 1,2% від курсу квітня (офіційний курс долара потенційно сягне 40 грн), тобто вона може дещо знизитися – з 1,3% у квітні до 1,2% у травні. А з початку року (за 5 місяців) гривня може "просісти" максимально на 5% із запланованих в бюджеті 7% (нагадаю, що середньорічний курс долара може скласти 40,7 грн)", – сказав експерт. 

За його словами, водночас це максимальний девальваційний прогноз, і, скоріше за все, офіційний курс долара у травні перебуватиме в проміжку 39,5-39,7 грн.

Відео дня

Лєсовий зазначив, що, як і тижнем раніше, ситуація на валютному ринку буде досить строкатою: кількаденні періоди зростання курсів можуть змінюватися періодами їх зниження. Тобто у щоденному вимірі, хоч зміни будуть і незначними, але все ж таки помітними. Натомість у тижневому розрізі курсові показники будуть майже сталими.

"За нашим спостереженням періоди зростання/зниження курсів тривають в середньому 3-4 дні та характеризуються відхиленням курсів від стартового на кожному періоді у розмірі до 1,5-2% (до 0,8 грн), що є цілком нормальним для ринку (незагрозливі відхилення від базового курсу можуть сягати 5%)", – розповів банкір.

Загалом же, за прогнозом Лєсового, з 27 по 31 травня основні показники ринку будуть такими: 

  • коридори валютних коливань: на міжбанку 39-40 грн/$ та 41-43 грн/€, на готівковому ринку 39-41 грн/$ та 41-43,5 грн/€;
  • щоденні курсові зміни: на міжбанку – до 0,2-0,3 грн, у банках – до 0,3-0,5 грн, в обмінних пунктах – до 0,5 грн;
  • різниця між курсами купівлі та продажу: на міжбанку до 0,05 грн за $1, до 0,1 грн за €1, у комерційних банках – до 0,5-0,6 грн на $1, до 0,8-1 грн на €1, в обмінних пунктах – до 0,6-1 грн на $1, до 1-1,3 грн на  €1;
  • тижневі курсові відхилення очікуються в межах 1,5-2% від початкового понеділкового курсу.

Тобто, зазначив банкір, за підсумками травня можна буде зробити такі висновки: Нацбанк має достатньо фінансових можливостей врівноважувати попит і пропозицію, а девальвація гривні не є загрозливою і відбуватиметься згідно з бюджетним планом. Курсові зміни за деякими винятками відбуваються в межах сформованої системи, а відтак різких падінь чи злетів не станеться, а різновекторні зміни курсів відбуватимуться в середньому кожні 3-4 дні (проте не виключено, що їхня періодичність може скоротитися до 1-2 днів).

"Таким чином, на фоні щоденних курсових коливань навряд чи підсумкові травневі показники істотно різнитимуться від тижня попереднього та й загалом за місяць. Філософія валютних змін допоки незмінна, але в умовах війни така ситуація є цілком задовільною", – сказав Лєсовий.

Курс валют – останні новини

Готівковий курс долара до гривні в банках України у четвер, 23 травня, зріс на 5 копійок – до 40,15 грн за долар в середньому. Середній курс євро до гривні сьогодні зріс також на 5 копійок і складає 43,65 грн за євро.

Національний банк України встановив на п’ятницю, 24 травня, офіційний курс долара до гривні на рівні 39,92 грн/дол., таким чином, гривня послабилася на 9 копійок, порівняно з попереднім показником. Це стало черговим історичним максимумом курсу долара.

Вас також можуть зацікавити новини: