Ілюстрація REUTERS

Європейська бізнес-асоціація пропонує зберегти існуючу базу оподаткування при сплаті ренти за видобуток залізної руди в Україні до набуття чинності змін до Податкового кодексу, анонсованих раніше прем'єром Олексієм Гончаруком.

Про це йдеться в листі виконавчого директора ЄБА Ганни Дерев'янко, адресованому голові комітету Верховної Ради з податкової та митної політики Данилу Гетьманцеву та голові Державної податкової служби України Сергію Верланову.

У документі, копія якого є в розпорядженні Мінпрому, зазначається наявність серйозних розбіжностей в оцінці наслідків від планованої зміни розрахункової бази ренти при видобутку залізної руди.

Відео дня

Так, за оцінкою ДПСУ, додаткові платежі бізнесу в разі прийняття законопроекту №1210, що передбачає зміна бази розрахунку рентних платежів для залізорудних підприємств – складуть не більше ніж 4 мільярди гривень.

Тоді як, за оцінкою об'єднання "Укрметалургпром" та Федерації металургів України, рентні платежі зростуть на 10 мільярдів гривень, або в 4-5 разів у порівнянні з 2018 року.

У зв'язку з цим Європейська бізнес-асоціація пропонує створити стратегічну робочу групу, яка розробить пропозиції щодо зміни механізму ренти за надрокористування з урахуванням думок учасників ринку.

Разом з тим асоціація запропонувала в якості компромісного рішення в рамках діалогу влади та бізнесу передбачити в законопроекті №1210 підвищення ренти на видобуток залізної руди до 2020 року з нинішніх 8,8% до 10% та встановити мінімальний поріг рентабельності на рівні 150% від облікової ставки Національного банку України.