Ілюстрація REUTERS

Господарський суд Києва залишив у силі штрафи на загальну суму майже 460 млн грн, які Антимонопольний комітет наклав на «Імперіал Тобакко Юкрейн» та «Імперіал Тобакко Продакшн Україна».

Про це повідомляє прес-служба АМКУ.

Читайте такожРада призначила головою Антимонопольного комітету України Піщанську

Відео дня

Зокрема, суд відхилив позов компаній до Антимонопольного комітету з вимогою визнати накладення штрафу частково недійсним.

Ціна питання

Згідно з прийнятим рішенням АМКУ, на компанію «Імперіал Тобакко Юкрейн» було накладено штраф у розмірі понад 292 млн грн. Компанія «Імперіал Тобакко Продакшн Україна» отримала штраф на суму понад 167 млн грн.

Повідомляється, що зазначені компанії готуються невідкладно подати апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції.

Як розвивалися події

10 жовтня 2019 року Антимонопольний комітет України наклав штраф за антиконкурентні узгоджені дії на чотирьох найбільших виробників сигарет у розмірі 3,1 млрд грн, а також на дистриб'ютора «Тедіс Україна» у розмірі 3,4 млрд. Компанія "Тедіс Україна" (колишня назва «Мегаполіс-Україна») була створена російським дистриб'ютором «Мегаполіс» у 2010 році. Фактично за півтора року «Мегаполіс-Україна» поглинула всіх інших дистриб'юторів тютюнових виробів в Україні.

Верховна Рада 3 липня 2020 року відправила у відставку голову АМКУ Юрія Терентьєва. Главред "Цензор.НЕМАЄ" Юрій Бутусов стверджує, що президент України Володимир Зеленський перед цим на нараді в Офісі президента змусив Терентьєва написати заяву про відставку за штрафу, накладеного на тютюнового монополіста компанії "Тедіс". Офіційна інформація з цього приводу відсутня.

Господарський суд Києва на 7 липня призначив слухання за позовом ПРАТ "Філіп Морріс Україна" та ТОВ "Філіп Морріс Сейлз енд Дистрибьюшн" до Антимонопольного комітету України (АМКУ) про скасування великих штрафів, накладених на компанії разом з іншими учасниками ринку у 2019 році. Однак засідання було перенесено.