Першим у рейтингу виявився Ашхабад \ фото Вікіпедія

Столиця Туркменістану Ашхабад посіла перше місце в рейтингу найдорожчих для проживання іноземців міст світу, потіснивши Гонконг, який лідирував минулого року. Третє місце посів Бейрут.

Цей рейтинг щорічно складає американська консалтингова фірма Mercer в допомогу компаніям і урядам усього світу, щоб їм легше було зрозуміти, скільки платити співробітникам в тому чи іншому місті.

Читайте такожУ Гонконзі продали найдорожчу квартиру в АзіїПри складанні рейтингу, що охопив 209 міст, компанія враховувала безліч параметрів, включаючи вартість житла, транспорту і продуктів харчування, а також провела оцінку вартості понад 200 товарів і послуг.

Відео дня

Перша десятка рейтингу цього року:

1. Ашхабад

2. Гонконг

3. Бейрут

4. Токіо

5. Цюрих

6. Шанхай

7. Сінгапур

8. Женева

9. Пекін

10. Берн

Перші місця в рейтингу поділили між собою в основному міста в Швейцарії і на Далекому Сході. Більшість населених пунктів у першій десятці - це ділові центри, де стрімке економічне зростання призвело до ще більш стрімкого зростання вартості життя, передає Бі-бі-сі.

Однак Ашхабад є скоріше винятком з цього правила. Справа в тому, що непомірно висока вартість життя для іноземних працівників в Ашхабаді пов'язана скоріше не зі зростанням добробуту міста і країни, а з важкою економічною кризою.

Столиця Туркменістану цілеспрямовано йшла до такого "успіху" і з другого місця, займаного в минулому році, завдяки стійкому зростанню інфляції, впевнено перемістилася на верхній рядок рейтингу.

Незважаючи на величезні запаси природного газу, Туркменістан з його авторитарним стилем правління ніяк не може подолати економічну кризу, яка вже призвела до зубожіння значної частини населення.

Економіка країни практично повністю залежить від газу, який експортується в Росію, проте різке падіння цін на природний газ в 2014 році призвело до сильної інфляції і як результат - зростання цін на продукти харчування і багато предметів першої необхідності. "З 2016 року все сильніше стала відчуватися нестача субсидованого продовольства, люди змушені годинами стояти в чергах, щоб купити продукти за доступними цінами, але часто їм доводиться йти з порожніми руками", - йдеться в недавній доповіді правозахисної організації Human Rights Watch (HRW).

З початком пандемії економічні проблеми країни лише посилилися, проте, в травні президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов затіяв програму розширення Ашхабаду, пообіцявши зробити столицю "одним з найбільш процвітаючих міст у світі".

Іноземних енергетичних гігантів сюди приваблюють одні з найбільших у світі запаси природного газу. Щоб отримати до них доступ, деякі готові слідувати писаним і неписаним правилам ведення бізнесу в Туркменістані. Це означає, що їх співробітники змушені платити високі ціни практично за все - від оренди житла до покупки продуктів харчування.

Бейрут також став ще одним економіко-географічним винятком. За рік він зробив ривок з 45-го на 3-е місце. Mercer списує такий зліт столиці Лівану в рейтингу на політичний хаос в країні і затяжний економічний спад. Пандемія коронавірусу і найпотужніший вибух в порту Бейрута в минулому році також зіграли свою роль, погіршивши економічне становище і викликавши новий виток інфляції.

Відразу три швейцарських міста потрапили в першу десятку, підтвердивши аксіому про те, що в Швейцарії все дуже недешево. Цюріх продовжує міцно утримувати позиції фінансового центру - якщо ви не банкір, все буде дуже дорого.

Одне з найдорожчих міст Китаю, Шанхай, піднявся на одну сходинку в порівнянні з минулим роком. Потрапила в десятку і китайська столиця Пекін.

Острівна держава-місто Сінгапур, відомий своїм процвітаючим фінансовим сектором, посів сьому сходинку в рейтингу.

Потрапили до списку і столиці колишніх союзних республік: Київ - на 106-му місці, Рига - на 113-му, Таллінн - на 146-му місці.

На тлі зниження курсу долара по відношенню до Євро міста Європи в цілому виглядають більш дорогими, ніж Міста Нового Світу. Наприклад, Нью-Йорк вилетів з десятки, а Париж, навпаки, піднявся з 50-го на 33-е місце.

Список замикають Тбілісі (207), Лусака (столиця Замбії, 208) і Бішкек.

Вас також можуть зацікавити новини