ВАТ "Ощадбанк" і Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву підписали договір про співпрацю у сфері кредитування за програмою забезпечення житлом громадян, які відповідно до законодавства мають право на його отримання, зокрема шляхом надання державної підтримки для будівництва і придбання доступного житла.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив голова правління Держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву Леонід РИСУХІН.

За його словами, на виконання Державної цільової соціально-економічної програми будівництва (придбання) доступного житла на 2010-2017 роки ВАТ "Ощадбанк" спільно з Фондом розробили програму, згідно з якою потенційні учасники програми "Доступне житло" мають можливість отримати кредит на свою частину внеску.

Відео дня

Учасниками програми можуть стати громадяни, які перебувають на обліку як такі, що потребують поліпшення житлових умов і мають можливість сплатити разом з використанням державної підтримки вартість житла, встановлену забудовником. Для участі в програмі слід звернутися в регіональні управління, Іпотечний центр Фонду з окремим пакетом документів. Після опрацювання Фондом наданого пакету документів громадяни відкривають поточний рахунок в установі "Ощадбанку" і вносять свої грошові кошти. Кошти державної підтримки в розмірі до 30% нормативної вартості житла для подальшого розрахунку із забудовником за певний об'єкт нерухомості також будуть зараховані після укладення належних договорів. Перелік забудовників і об'єктів будівництва, у яких для реалізації пропонують об'єкти фінансування, можна отримати в регіональних управліннях.

Л. РИСУХІН повідомив, що на сьогодні Фонд відібрав 56 об'єктів, 14 з яких знаходяться в Києві і Київській області.

Він зазначив, що компенсація 30% нормативної вартості житла надається на основі неповернення. На ці цілі сьогодні на рахунках Фонду є 100 млн. грн.

Як повідомив заступник голови правління ВАТ "Ощадбанк" Олександр ГРИШКО, за умовами програми кредит надається терміном до 20 років під 16% річних (також існує одноразова комісія банку у розмірі 1% суми кредиту), при тому, що середня ставка для стандартних договорів іпотеки на сьогодні в банку складає 18-20%. Мінімальна сума кредиту - 5 тис. грн., максимальна не обмежена. Сума кредиту не може перевищувати 70% вартості об'єкту фінансування, що придбавався.

За інформацією О. ГРИШКА, об'єм коштів, передбачений банком для кредитування громадян у рамках цієї програми, складає 130 млн. грн.

Також він повідомив, що загальний портфель іпотечних кредитів банку на сьогодні складає 2,7 біля млрд. грн., при цьому проблемна заборгованість - близько 4%.

Довідка УНІАН. ПАТ "Державний ощадний банк України" ("Ощадбанк") зареєстровано Національним банком України 31 грудня 1991 року і на сьогодні входить до групи найбільших банків України.

100% акцій банку належать державі.

Фонд сприяння молодіжному житловому будівництву працює за програмою пільгового кредитування будівництва житла молодим сім'ям, а також частковій компенсації кредитної ставки комерційних банків. Програми фонду реалізуються за кошти державного бюджету.

7 липня Кабмін передав Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву в сферу управління Міністерства регіонального розвитку і будівництва.