Голова постійної комісії Київради з питань культури Олександр Бригинець заявляє, що наступний будинок, який збираються знести на Андіївському узвозі, – це будинок за номером 18. Знесені до цього на історичні вулиці три будівлі належали колишній фабриці “Юність” і не мали охоронного статусу.

Про це О.Бригинець сказав у коментарі УНІАН щодо розповсюдженої в ЗМІ інформації про знесені на Андіївському узвозі будівлі.

“Знесені три будинки, на місці яких буде побудовано «Андріївський Плаза». Це будинки у дворі театру “Колесо”. Вони належать до фабрики “Юність”. На жаль, ці будинки не були захищені статусом пам’ятки”, - сказав О.Бригинець.

Відео дня

Він нагадав, що ще три тижні тому почав говорити про те, що планується знесення будівель на Андріївському узвозі.

Як пояснив депутат, дозвіл на знесення будівлі дає Державна архітектурно-будівельна інспекція України: “Київрада не дає рішень на знесення. Погоджувала знесення Держархбудінспекція України. Це вони дають дозвіл на знесення. В даному випадку напряму”. Водночас, за його словами, столична влада мала розуміти, що знесення відбудеться, бо не можна будувати там, де вже є якась споруда, не розчистивши територію.

“Київська влада каже, що вона цього не очікувала... Але я говорив, що там почалися процеси зі знесенням ще три тижні тому. Чому влада не почула це - незрозуміло. В ЗМІ тоді багато писали про це, були великі публікації. Невже влада подумала, що ця Плаза з’явиться разом з тими будинками, що є на Адріївському узвозі?! Звичайно, що вона розуміла, що відбудеться. Можливо, їм офіційно ніхто не повідомив, що завтра там буде знесення, але те, що будуть зносити, – це очевидно”, - підкреслив депутат.

“І я хочу повідомити Олександру Попову, користуючись нагодою, що будинок на Андріївському узвозі, №18, збираються також зносити”, – заявив О.Бригинець.

На запитання, чи є рішення Київради про відведення землі під будівництво готелю «Андріївський Плаза», О.Бригинець відповів: “Я не можу сказати, чи було таке рішення про будівництво, не пам’ятаю”.

Голова комісії з питань культури нагадав, що, за його даними, на Андріївському узвозі планується 10-15 новобудов.

“Таким чином Андріївський узвіз перетвориться на типову торгово-офісну вулицю, де ніякого мистецького симптому не буде. Буде щось на зразок вулиці Сагайдачного, Гончарів наших... Буде суміш старого кітча, багато торгівлі, офісів, готелів і на цьому все закінчиться. Можливо, про те, що це Андріївський узвіз, ми будемо згадувати тільки по замку Річарда та Андріївській церкві”, - з сумом додав депутат.

Як повідомлялося, сьогодні деякі ЗМІ повідомили, що Андріївський узвіз втратив три історичні будівлі. «Їх знесли «під шумок» реконструкції вулиці», - зазначалося, зокрема, у повідомленнях. На наведених фото видно, що знесені будинки навпроти музею Булгакова, тобто №10а і нижче.