Ілюстрація REUTERS

Компанія «Укртелеком» - найбільший оператор фіксованого зв'язку України - почала підключення абонентів у селах до широкосмугового інтернету в рамках реалізації проекту з розвитку оптичної мережі за технологією GPON (Gigabit Passive Optical Network).

Читайте такожLifecell відповів «Укртелекому» на звинувачення у блокуванні дзвінків

Як повідомила прес-служба компанії, на першому етапі роботи з будівництва оптики ведуться в 16 областях: Запорізькій, Волинській, Івано-Франківській, Рівненській, Хмельницькій, Чернівецькій, Миколаївській, Одеській, Херсонській, Полтавській, Сумській, Харківській, Вінницькій, Житомирській, Черкаській, Чернігівській, де вже прокладено 40% мережі, а це понад 220 кілометрів. До кінця липня поточного року планується побудувати сумарно майже 600 км оптики.

Відео дня

Завдяки даному проекту жителі 65 населених пунктів України отримають інтернет на швидкості до 200 Мбіт/с і зможуть користуватися додатковими телекомпослугами, зокрема інтернет-телефонією та інтерактивним телебаченням. Показово, що у 26 селах з даного переліку досі не було інтернету.

Даний проект передбачає будівництво понад 3,5 тис. кілометрів волоконно-оптичних ліній, в результаті чого широкосмугові мережі доступу охоплять будинки в майже 300 невеликих містах і селах. Проект реалізує «Укртелеком» спільно зі словенською телекомунікаційною компанією «Іскрател».

Як повідомлялося, в травні поточного року «Укртелеком» запропонував державі спільний проект на 5 млрд грн, що дозволить провести високошвидкісний інтернет по оптоволокну в 7,7 тис. віддалених населених пунктів України. А на початку липня Кабмін дозволив «Укртелекому» підключати стаціонарні телефони з використанням мобільних мереж Тримобу та Vodafone.