Ілюстрація REUTERS

Уряд Молдови ухвалив бюджет на 2020 рік, в якому враховується податок для провідних постачальників IT-послуг.

Читайте такожЄвропейські антимонопольники знову взялися за пошукового гіганта Google

Про це повідомляє Broadband News.

Відео дня

Податок зачепить як місцеві компанії, так і міжнародних техгігантів на зразок Netflix, Facebook і Google.

Податок становитиме 20% від прибутку цих компаній у країні і за розрахунками, повинен принести в бюджет Молдови не менше 5 млрд євро в 2020 році.

В уряді країни впевнені, що цей крок допоможе збалансувати бюджет, прогнозований дефіцит якого в 2020 році становить 370 млн євро. Новий податок вже розкритикувала опозиція країни. В опозиції вважають, що він завдасть удару по місцевих компаніях і призведе до "колапсу економіки".

Міжнародні провайдери Netflix, Facebook і Google тепер повинні будуть зареєструватися в Молдові і платити новий податок.

Як нагадує nv.ua, в Україні також розглядають можливість ввести податок для платформ з продажу відеоконтенту. Відповідний законопроект розробляють у комітет Верховної Ради з гуманітарної та інформаційної політики.

Крім платформ для дистрибуції відео-контенту, на зразок Netflix і Youtube, в комітеті розглядають можливість реєстрації онлайн-медіа та соціальних мереж (Google, YouTube, Facebook) з метою їх подальшого оподаткування. Відповідні зміни в Податковий кодекс вже розробляє податковий комітет Верховної Ради.