В Україні запровадили нові правила техогляду / фото УНІАН

З 1 травня 2019 року в Україні змінюються правила проходження обов'язкового технічного контролю (ОТК). Про це раніше повідомили в прес-службі Головного сервісного центру МВС України.

Читайте такожВ Україні змінили правила видачі посвідчень водія

Зокрема, буде змінено формат документа, який підтверджує успішне проходження транспортним засобом техогляду.

Відео дня

Паперовий бланк протоколу видаватимуть суб'єктам здійснення обов'язкового технічного контролю (ОТК) в комплекті з самоклейною міткою радіочастотної ідентифікації. Згідно з пунктом 30.2 Правил дорожнього руху, власник транспортного засобу зобов'язаний закріпити мітку у правій верхній частині лобового скла з внутрішньої сторони, повідомляють в МВС.

Очікується, що це нововведення зменшить ризик фальсифікації протоколів ОТК. Також легше буде перевіряти, чи допущено транспортний засіб до участі в дорожньому русі. Незабаром інформацію з самоклейної мітки радіочастотної ідентифікації можна буде зчитувати з відстані за допомогою спеціального технічного обладнання.

Зміни у порядку проведення ОТК були затверджені постановою Кабінету Міністрів від 23 січня 2019 року № 46, яку було опубліковано 7 лютого 2019 року і яка набуває чинності через три місяці з моменту опублікування.

Якщо власник авто, який підлягає обов'язковому технічному контролю, отримав бланк протоколу ОТК до набрання чинності постанови, він зможе користуватися документом старого зразка до моменту закінчення терміну його дії.

фото hsc.gov.ua

Нагадаємо, в Україні на даний момент обов'язковий техогляд для вантажних автомобілів, таксі, автобусів та транспортних засобів, які перевозять небезпечні вантажі. Крім того, техогляд повинні проходити легкові авто, які використовуються в комерційних цілях.