Ілюстрація REUTERS

У столиці завершується тестування нової системи, яка стежитиме за порушеннями швидкісного режиму на дорогах.

Читайте такожПоліція опублікувала жахливу статистику ДТП: головна причина - перевищення швидкості

Про це в інтерв'ю LIGA.net повідомив в.о. гендиректора КП Інформатика, яке курирує проект міського відеоспостереження Микола Пихтін.

Відео дня

Якщо машина перевищує швидкість, спецприбор фіксує номер. За номером в базі поліції знаходиться відповідний автомобіль. Штрафна квитанція формується автоматично, розповів Пихтін.

Для цієї системи столиця використовуватиме нові прилади. Це такі собі "шпаківні", які складаються з радара-детектора, камери машинного зору і аналітики.

"По системі фото - відеофіксації штрафів були проведені торги на 20 млн грн. Закуплено 20 приладів. 5 вже знаходяться на тестуванні в поліції, для решти 15 разом з поліцією узгоджені місця установки, зараз на стадії монтажу", - повідомили в прес-службі міської ініціативи Kyiv Smart City.

Судячи з договору, прикріпленого до тендеру, влада використовує якусь систему "Каскад". Постачальник - компанія Українські системні інновації.

За словами Миколи Пихтіна, міські камери, які вже встановлені на перехрестях, для автовиписування штрафів не підходять.

"Ми своєю системою можемо міряти емпіричну швидкість - між двома точками. Але це для статистики - не для штрафів. Адже у нас не стояло такого завдання, потрібно було тільки аналізувати швидкість руху в смузі та наявність заторів", - пояснює керівник ситуаційного центру.

Друга і основна причина, чому використовуються інші прилади - наявність сертифікації, щоб штраф мав силу в суді. Як каже Микола Пихтін, поки що в Україні один такий прилад. Сертифікуються ще два.

Після тестів та звітів, які повинні бути закінчені до листопада, Кабмін повинен видати відповідне розпорядження про старт повноцінного використання системи.