Деякі кандидати в президенти вже вклали у свою передвиборчу агітацію сотні мільйонів гривень / УНІАН

У Комітеті виборців України заявляють, що кандидати на пост глави держави витратили з виборчих фондів 1 мільярд 273 мільйони гривень.

Читайте такожЗа передвиборну агітацію у «день тиші» у соцмережах та на інтернет-сайтах відповідальності не передбачено – МВС

Про це заявили учасники прес-конференції в УНІАН на тему: "Вибори-2019: Ризики та виклики: захист прав виборців, захист бюлетенів, виборчих скриньок та протоколів".

Відео дня

За словами аналітика КВУ Дениса Рибачка, відповідно до проміжних фінансових звітів 1,273 млрд грн сукупно витратили 44 кандидати.

“В той час, як деякі кандидати вже витратили сотні мільйонів гривень на свою агітацію, окремі кандидати не витратили нічого. За підрахунками Комітету виборців, шість кандидатів фактично подали до ЦВК порожні звіти”, - наголосив Рибачок.

Зокрема, йдеться про таких кандидатів як Олександр Ващенко (самовисуванець), Микола Габер (самовисуванець), кандидат у президенти від партії "Сила людей" Дмитро Гнап (зняв свою кандидатуру з виборів на користь Анатолія Гриценка), Олександр Данилюк (самовисуванець), Роман Насіров (самовисуванець) та Руслан Ригованов (самовисуванець).

“Ці кандидати не витрачали нічого із своїх виборчих фондів. А враховуючи, що відповідно до закону агітацію можна проводити виключно за кошти виборчого фонду, виникає логічна ситуація, коли кандидати взагалі не проводили агітації. І це ставить під питання взагалі мотиви участі у виборах”, - сказав Рибачок.

“Парадоксально, але відсутність агітації не завадила окремим кандидатам активно працювати в напрямі заповнення своїх вакансій у виборчих комісіях”, - додав він.

Рибачок зазначив, що остаточні фінансові звіти кандидати подадуть після виборів.