На першому місці - Зеленський, далі йде Порошенко та Тимошенко / колаж УНІАН

Серед кандидатів на президентський пост продовжує лідирувати шоумен Володимир Зеленський. 

Як передає кореспондент УНІАН, про це свідчать дані загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 20 по 26 березня 2019 року й оприлюднені на прес-конференції у Києві. 

За даними опитування, за Зеленського готові проголосувати 17,8% серед усіх респондентів (20,9% серед тих, хто має намір брати участь у виборах, і 27,6% серед тих, хто вже визначився з вибором).

Відео дня

На другому місці – нинішній президент Петро Порошенко, на підтримку якого висловилися 11,7% серед усіх респондентів (13,7% серед тих, хто готовий прийти на вибори, і 18,2% серед тих, хто вже визначився).

На третьому місці – лідер ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко, за яку голові проголосувати 8,3% серед усіх респондентів (9,7% серед тих, хто готовий прийти на вибори, і 12,8% серед тих, хто вже визначився). 

Читайте такожТСН готує ексклюзивний екзит-пол на виборах президента України

Кандидатів у президенти Юрія Бойка готові підтримати 7,1% серед усіх респондентів (8,4% серед тих, хто готовий прийти на вибори, і 11,1% серед тих, хто вже визначився); Анатолія Гриценка - 5,4% серед усіх опитаних (6,3% серед тих, хто готовий прийти на вибори, і 8,4% серед тих, хто вже визначився); Олега Ляшка - 3,4% серед усіх респондентів (4% серед тих, хто готовий прийти на вибори, і 5,2% серед тих, хто вже визначився); Ігоря Смешка - 2,8% серед усіх респондентів (1,37% серед тих, хто готовий прийти на вибори, і 4,4% серед тих, хто вже визначився); Олександра Вілкула - 2,6% серед усіх респондентів (3% серед тих, хто готовий прийти на вибори, і 4% серед тих, хто вже визначився); Руслана Кошулинського - 1,1% серед усіх респондентів (1,3% серед тих, хто готовий прийти на вибори, і 1,7% серед тих, хто вже визначився).

Кожен з решти кандидатів набирає менш як 1% голосів виборців.

В той же час, згідно з даними опитування, за тиждень до голосування значна частина виборців — 24% серед тих, хто має намір брати участь у виборах, не визначилися з обраним кандидатом, і ще 9% від усіх респондентів відмовилися відповідати на це питання.

Як показало опитування, 85% респондентів мають намір взяти участь у виборах президента: 62% у цьому впевнені і ще 23% візьмуть участь “скоріше за все”.

За віком найнижчу готовність брати участь у голосуванні продемонстрували молоді люди віком до 30 років (впевнені у своїй участі 49%, візьмуть участь “скоріше за все” 25% опитаних), а найвища готовність серед людей старше за 60 років (відповідно 68% і 22%).

Серед регіонів найвищу готовність брати участь у виборах підтвердили респонденти із західного регіону та найнижчу — східного.

Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології проводили опитування з 20 по 26 березня 2019 року. Загалом було опитано 1,6 тис. респондентів на всій території України, крім окупованих територій.

Статистична похибка не перевищує 3,7% для показників, близьких до 50%; 3,2% - для показників, близьких до 25%; 2,2% - для показників, близьких до 10%; 1,7% - для показників, близьких до 5%.

Нагадаємо, 28 березня - останній день для публікації результатів опитувань перед виборами в Україні. Це випливає із закону про вибори президента України (за три дні до голосування).