До Києва на дебати везуть людей з регіонів / фото УНІАН

Громадська мережа "ОПОРА" заявляє про надходження інформації з регіонів про організацію деякими райдержадміністраціями довозу людей в Київ на НСК "Олімпійський", де сьогодні заплановані дебати кандидатів у президенти.

Про це на прес-конференції в агентстві УНІАН повідомив аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев.

За його словами, з учорашнього дня вони отримують інформацію з регіонів про організацію деякими райдержадміністраціями довозу людей в Київ на НСК "Олімпійський", де сьогодні ввечері відбудуться дебати. Він зазначив, що вчора спостерігачу вдалося перевірити "на рівні двох райдержадміністрацій Івано-Франківської області, що вони дійсно є тими провайдерами інформації про виїзд людей на ці неофіційні дебати як форми передвиборної агітації і в межах своєї діяльності".

Відео дня

"З точки зору запобігання можливим зловживанням адміністративним ресурсом ми звертаємось до представників органів влади з проханням роз’яснити джерела фінансування і залученість на підтримку того чи іншого кандидата під час організації і транспортування виборців", - наголосив він і зауважив, що спостерігачам не було оголошено, на користь якого кандидата організовується ця поїздка.

"Але, безумовно, участь райдержадміністрацій в неофіційних заходах, які є формою передвиборної агітації, викликає певні питанні і будемо додатково вивчати цю ситуацію", - запевнив Клюжев.

Читайте такожДебати на Олімпійському: стали відомі ведучі та формат "батлу" між Порошенком та Зеленським

Голова правління ОПОРИ Ольга Айвазовська додала, що в Києві можна спостерігати автобуси, зокрема, із запорізькими номера.

"З одного боку нічого в цьому кримінального немає, якщо: а) це було проплачено з виборчого фонду кандидата; б) якщо там були залучені посадові особи, які в цей не перебували на робочому місці і зловживали службовими повноваженнями, а, наприклад, перебували у відпустці", - сказала вона і додала, що необхідно з’ясовувати, як відбувалося це довезення людей.

Айвазовська висловила сподівання, що нинішні дебати на НСК "Олімпійський" "завершаться в мирний спокійний спосіб" і дебати на Суспільному також.

"Тому що, очевидно, що десятки тисяч громадян, які можуть бути мобілізовані і бути присутніми на великій території НСК "Олімпійський", повинні перебувати в безпеці", - підкреслила вона і акцентувала на важливості запобігти будь-яким провокаціям.

УНІАН також стало відомо, що до Києва за допомогою адмінресурсу автобусами звозять людей, зокрема, працівників шкіл. Так, одна з директорів шкіл Полтавщини на умовах анонімності повідомила, що їй як керівнику закладу "просто не залишили вибору", попри те, що у школах має тривати навчальний процес.

Сьогодні, 19 квітня, на стадіоні "Олімпійський" відбудуться передвиборчі дебати кандидатів у президенти України Петра Порошенка і Володимира Зеленського. Їх проведення передбачено виборчим законодавством. Згідно з законом, дебати мають відбутися в останню п'ятницю перед днем виборів. Напередодні стало відомо, що Петро Порошенко погодився на умови Володимира Зеленського взяти участь в дебатах на стадіоні о 19:00. Дивитися дебати онлайн Порошенка і Зеленського можна буде на сайті УНІАН.