Як підкупити виборця? Можна зробити це за бюджетною програмою "Турбота", за рахунок якої купували виборців під час передвиборчої кампанії Петра Порошенка, зазначають журналісти програми "Гроші". 

Читайте такожКононенко без шансів програє вибори кандидату від "Слуги народу" - опитування

А можна й за допомогою контактів з Мінфіном, за допомогою прямої бюджетної субвенції на свій виборчий округ. Інакше кажучи, депутату з бюджету дають гроші на вирішення соціальних проблем виборців. За умови особливої близькості депутата до влади ця сума може сягати ста мільйонів гривень за рік.

У розслідування "Грошей" журналісти розповіли, хто з кандидатів отримував найбільше державних коштів і чи справді витратив їх на виборців.

У 2018 році сума на субвенції перевищила 5 млрд грн, при цьому майже половину "розпиляли" між собою мажоритарні депутати від БПП та Народного фронту. Найбільше грошей отримали регіони, де балотуються топ-фігури найвпливовіших фракцій Верховної Ради.

"Майже 106 млн грн пішли на два міста та райони Київської області 94 округу, де проживає більше ніж 160 тисяч людей. Там активно піариться народний депутат від БПП Ігор Кононенко", - йдеться у сюжеті "Грошей".

"За рахунок державної гречки намагається підняти свій рейтинг і скандальний нардеп Олег Барна, і колишній "регіонал" Ярослав Москаленко", - додали журналісти.