Ілюстрація / REUTERS

Ситуація з виборами народних депутатів в мажоритарних округах, а також стрибки рейтингів партій поки не дають можливості прогнозувати, які політичні сили пройдуть у Раду і між ким з них в майбутньому можлива коаліція.

Про це в коментарі сайту "Сьогодні" розповіли політологи Євген Магда і Сергій Таран.

Читайте такожРазумков назвав причини виключення сімох кандидатів зі списків "Слуги народу"

Відео дня

Так, директор Інституту світової політики Євген Магда вважає, що справжнє протистояння буде між мажоритарниками. І саме вони можуть вплинути на майбутні розклади в парламенті.

"Остаточний варіант буде зрозумілий увечері 21 липня. Чітко прогнозувати ніхто не може. Є "Слуга народу", але яка конфігурація буде її з партнерами, сьогодні ніхто не знає. Я просто дивлюся, що останнім часом у "Слуги народу" спостерігається негативна динаміка. Вони одноосібну більшість, напевно, не створять. Хоча охочих йти з лідером в коаліцію буде досить. Це може бути і "Голос", і "Сила і честь", і "Батьківщина", якщо вони пройдуть. Єдине, я сумніваюся, що коаліція буде в складі конституційної більшості. І ситуація з мажоритарниками дуже строката. Там, думаю, буде дійсно серйозне протистояння", – говорить Магда.

Не дає жодних прогнозів і політолог Сергій Таран, аргументуючи це тим, що поки навіть самі політичні сили мовчать про можливі об'єднання.

"Про це занадто рано говорити. Адже абсолютно незрозумілі підсумки виборів. І, більш того, самі політичні сили уникають розмов про те, якою буде коаліція. Можна говорити лише про те, хто які цінності буде відстоювати. Але я утримуюся від будь-яких прогнозів коаліції", – коментує Таран.

Також поки рано говорити і тому, хто займе місце прем'єра. Та інформація, яка з'являється в різних ЗМІ, це лише ініціативи і бажання окремих людей, не більше.

"Логіка проста: той, хто зможе запропонувати найбільше "булочок" на посаді прем'єра. І це буде стимул для мажоритарників. Але хто саме це буде, поки незрозуміло. Тимошенко дуже хоче бути прем'єром. Це у неї психологічна компенсація за поразку на президентських виборах. Але рейтинги наразі не дають великих надій. Думаю, прем'єром хоче бути Аваков. І це досить очевидно. І прем'єром хоче залишитися Гройсман. Але ситуація знову ж таки дуже непередбачувана", – додає Магда.