ВР скасувала довідки про несудимість для реєстрації кандидатів у депутати на місцевих виборах / фото УНІАН, Олександр Кузьмін

Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до Виборчого кодексу України щодо спрощення умов реєстрації кандидатів у депутати на місцевих виборах (№ 3995).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 325 народних депутатів із 365, зареєстрованих у сесійній залі.

Читайте такожВ Україні стартував процес висування кандидатів на місцеві вибори 25 жовтня

Відео дня

Законом довідка про наявність чи відсутність судимості, що видана уповноваженим органом після початку виборчого процесу, вилучається з переліку документів, за умови отримання яких виборча комісія Автономної Республіки Крим, обласна, районна, міська, районна у місті, сільська, селищна виборча комісія реєструє кандидатів у депутати, включених до єдиного та територіальних виборчих списків організації партії.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Як зазначив, представляючи законопроект, один з його авторів, депутат від "Голосу" Роман Лозинський, кандидати мають "платити гроші Авакову" за відповідні довідки.

"Кожен з цих сотень тисяч кандидатів і так в документах фіксує те, чи є він несудимий. І кожен понесе відповідальність, якщо він подасть неправдиві дані. А довідка про несудимість під час виборчого процесу – це 200, 400, 800 гривень. Посередники в регіонах, "прокладки", ті, хто порішають вам питання. Це просто бізнес", - сказав депутат.

Так, наголосив Лозинський, всі кандидати на місцевих виборах "будуть у рівних умовах... стосовно підтвердження несудимості та зазначатимуть про ці свої відомості лише у автобіографії". За його словами, таким чином, кандидати не матимуть подавати "додаткові, надлишкові документи".

Місцеві вибори в Україні 2020: новини

  • 15 липня Верховна Рада прийняла постанову про призначення чергових місцевих виборів на 25 жовтня (№3809).
  • Вибори депутатів Донецької та Луганської обласних рад не призначили у зв'язку з неможливістю забезпечення представництва спільних інтересів територіальних громад сіл, селищ та міст.
  • 30 серпня Центральна виборча комісія оголосила з 5 вересня початок виборчого процесу місцевих виборів, призначених на 25 жовтня.