Вибори в Україні можуть відбутись 25 жовтня / Фото УНІАН

Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендує ВР ухвалити постанову про призначення чергових місцевих виборів на неділю, 25 жовтня.

Читайте такожВибори на Донбасі зараз неможливі – секретар РНБО

Як ідеться у повідомленні на сайті парламенту, відповідне рішення було ухвалене на засіданні комітету сьогодні, 9 липня.

Відео дня

Члени комітету розглянули проект постанови про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році (№ 3809) та альтернативні проекти (№№ 3582 і 3813).

Проектом постанови № 3809 пропонується призначити на неділю, 25 жовтня, чергові вибори депутатів обласних, Київської міської, районних у містах рад та Київського міського голови.

Проектом пропонується, що "вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, в окремих районах, містах, селищах і селах Донецької та Луганської областях не призначаються і не проводяться".

Крім того, проектом постанови пропонується встановити, що "у зв’язку з неможливістю забезпечення представництва спільних інтересів територіальних громад сіл, селищ та міст Донецької та Луганської областей вибори депутатів Донецької та Луганської обласних рад не призначаються і не проводяться".

Згідно з проектом, "вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, які не були призначені відповідно до пунктів 2 і 3 цієї постанови або стосовно яких було прийнято рішення про неможливість їх проведення, будуть призначені в установленому окремим законом порядку та строки, за умов: припинення тимчасової окупації та збройної агресії Російської Федерації проти України, а саме: виведення усіх незаконних збройних формувань, керованих, контрольованих і фінансованих Російською Федерацією, російських окупаційних військ, їх військової техніки з території України; відновлення повного контролю України за державним кордоном України; роззброєння всіх незаконних збройних формувань та найманців, які діють на тимчасово окупованих територіях України; відновлення конституційного ладу та правопорядку на тимчасово окупованих територіях України; забезпечення безпеки громадян України, які проживають на відповідних територіях Автономної Республіки Крим, Донецької і Луганської областей та міста Севастополя, що створить можливості для дотримання стандартів проведення виборів Організації з безпеки і співробітництва в Європі".

Проектом пропонується доручити Кабінету міністрів у межах повноважень вжити заходів щодо забезпечення фінансування місцевих виборів 25 жовтня за рахунок коштів державного бюджету України; Центральній виборчій комісії в установленому законодавством порядку - вжити заходів щодо фінансового та матеріально-технічного забезпечення підготовки та проведення виборів, вказаних у пункті 1 постанови, за рахунок коштів державного бюджету України.

За результатами голосування комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти проект постанови № 3809 в цілому з урахуванням пропозицій комітету.

Комітет також ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді відхилити проекти постанов № 3582 і № 3813.

Нагадаємо, починаючи з 1 липня українці можуть змінити виборчу адресу, щоб мати можливість проголосувати на виборах. Таку змогу громадяни України отримали завдяки новому Виборчому кодексу, який набув чинності з 1 січня 2020 року.

Центральна виборча комісія також запустила електронний сервіс для зміни виборчої адреси онлайн.