Експерти не виключають перенесення дати місцевих виборів через коронавірус / фото УНІАН

Експерти не бачать підстав для скасування через коронавірус місцевих виборів, які призначені на 25 жовтня, але не виключають перенесення дати голосування.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку вони висловили під час круглого столу в Києві.

Говорячи про те, чи можливе скасування виборів під приводом пандемії, експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко зазначив: "На мою думку, на цей час вже неможливе. Вірогідно, що в окремих районах, де справді є небезпека, можуть на якихось дільницях вибори не відбутися".

Відео дня

"Але глобально немає ні законодавчих, ні якихось інших підстав для того, щоб ці вибори було скасовано", - зауважив він.

Своєю чергою, політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко також висловив думку, що "скасування виборів неможливе - за Конституцією, за законом".

"А от тема перенесення дати голосування - я не виключаю. Я думаю, що це питання буде вирішуватись в найближчий тиждень, в залежності від масштабів епідемії", - сказав він і додав, що перенесення дати, зокрема, створює організаційні проблеми.

На думку Фесенка, може йтися про перенесення дати виборів лише на декілька тижнів.

Читайте такожУ МОЗ назвали єдину умову для перенесення місцевих виборів

"Не пізніше початку грудня. Переносити на весну - це викличе спротив, величезну критику", - вважає експерт.

Місцеві вибори в Україні 2020: новини

  • 15 липня Верховна Рада прийняла постанову про призначення чергових місцевих виборів на 25 жовтня (№3809).
  • Вибори депутатів Донецької та Луганської обласних рад не призначили у зв'язку з неможливістю забезпечення представництва спільних інтересів територіальних громад сіл, селищ та міст.
  • 5 вересня в Україні стартував виборчий процес в рамках підготовки і проведення місцевих виборів, які заплановані на 25 жовтня.
  • ЦВК затвердила нову форму бюлетенів для голосування на місцевих виборах в Україні. Також визначилися з кольорами бюлетенів - їх буде шість.
  • Кабінет міністрів України затвердив правила голосування під час карантину.
  • 6 жовтня голова Верховної Ради України Дмитро Разумков вкотре наголосив, що про перенесення дати проведення місцевих виборів наразі не йдеться.