Нижній Новгород. 14 лютого. УНІАН. Міністр закордонних справ України Костянтин ГРИЩЕНКО вважає, що «Єдина Європа» не стане реальністю, поки не інтегрує пострадянський простір.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це К.ГРИЩЕНКО сказав сьогодні в своєму вступі перед студентами Нижегородського державного лінгвістичного університету ім. М.Добролюбова.

«Зіткнувшись з реаліями нових часів, ЄС починає усвідомлювати, що «Єдина Європа» не стане реальністю, поки так чи інакше не інтегрує так званий пострадянський простір», - вважає К.ГРИЩЕНКО.

Відео дня

При цьому, за його словами, цей простір доходить розуміння, що демократія, ефективна ринкова економіка і рішуче оновлення держапарату за європейським зразком – це ключ до вирішення його основних проблем.

«У нас це називається європеїзацією. У вас – модернізацією. Вважаю, ці дві мети насправді ближче, ніж прийнято вважати», - сказав він.

На думку К.ГРИЩЕНКА, Схід і Захід Європи не на словах, а на ділі починають шукати ті ключові точки зіткнення, які можуть зібрати континент воєдино.

«Так вийшло, що політично, ідеологічно і географічно наші країни опинилися в самому ядрі цього процесу. Росія – як ключовий глобальний гравець і один з європейських «флангів». Україна – як унікальна європейська країна, котра втілює в собі Схід і Захід, може стати основою їх нового балансу», - зазначив глава МЗС України.

На його думку, невірно вважати, що нова, позитивна тональність українсько-російського діалогу – це лише ситуативний наслідок змін в українських верхах. «Насправді її слід розглядати в ширшому контексті давно назрілого перегляду принципів взаємин Схід-Захід на міжнародній арені», - сказав міністр.

«Незважаючи на політичні фанфари недавніх хвиль розширення ЄС, вершителі європейських доль не можуть не розуміти: поки Європа розділена на ЄС і не-ЄС, вона слабка», - вважає К.ГРИЩЕНКО.