УНІАН

Депутати Закарпатської обласної ради прийняли звернення до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з вимогою звільнити Уляну Супрун з посади в. о. міністра охорони здоров’я України.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення підтримала більшість депутатів облради під час сесії у четвер, 29 березня.

Читайте такожАктивісти медслужби Євромайдану вимагають призначити міністра охорони здоров’я

Відео дня

У документі депутати висловлюють своє невдоволення якістю реформ у галузі охорони здоров’я в Україні, які проводяться за ініціативи Супрун.

«Із часу покладення на неї виконання обов’язків міністра охорони здоров’я, Супрун щодня анонсувала нові реформи, проекти та схеми, покликані зробити медичну допомогу якісною та доступною, натомість у медицині повний розвал – галузь зазнає гострого недофінансування. Система охорони здоров’я уражена корупцією від первинної ланки і до найвищого рівня – державних програм із закупівлі ліків, тендерів, а більшість українців не в змозі платити за лікування. Як заявила нещодавно сама Супрун, майже 70% жителів України через брак коштів лікуються самі», - йдеться у зверненні.

Читайте такожСупрун заявила, що навіть не розглядає питання своєї відставки

Також депутати обурені заявою Супрун про те, що міністерство більше не фінансуватиме програму державної допомоги «Онкологія» і не виділятиме гроші на лікування онкохворих і концентруватиметься на профілактиці хвороб, а не їх лікуванні.

На думку депутатів, пропонована Супрун медична реформа може привести і до масового закриття лікарень – передбачається, що фінансування державних і комунальних установ не здійснюватиметься з держбюджету з 1 січня 2020 року.

«Крім того, через імітацію боротьби з корупцією у сфері державних закупівель країна отримала понад рік затримки із поставкою лікарських засобів та медичних інструментів, а намагання МОЗу запровадити госпітальні округи призвели до масових акцій протесту. Від непослідовних кроків потерпають насамперед місцеві ради, оскільки вони вимушено дофінансовують медзаклади та лікарів, від яких практично відмовляється уряд», - зазначається у зверненні.

Читайте також"За базар треба відповідати": Москаль обізвав Супрун "їб**тою", а тепер чекає від неї вибачень

У зв’язку з цим депутати просять Гройсмана дати оцінку діяльності Супрун.

«Вважаємо за доцільне звільнити її з посади в. о. міністра охорони здоров’я України та невідкладно внести подання до Верховної Ради України про призначення міністром охорони здоров’я України особи з належним рівнем освіти та компетентності», – йдеться у зверненні.