Супрун вимагає, щоб суддя негайно оголосив рішення / фото УНІАН

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун разом зі своїми заступниками поїхала на засідання уряду, щоб вирішити питання щодо розблокування роботи МОЗ.

Як передає кореспондент УНІАН, про вона заявила під час брифінгу під будівлею Окружного адмінсуду Києва.

«Минуло вже півтори доби з моменту, коли суддя пішов до нарадчої кімнати, але рішення й досі немає. Більше тижня робота міністерства є заблокованою. Ми сприймаємо це як спробу навмисно затягнути процес та відтермінувати ухвалення важливого для всіх українців рішення, а також як атаку не лише на міністерство, а й на уряд, на президента і на трансформацію системи охорони здоров'я. Ми вимагаємо, щоб суддя терміново оголосив рішення, щоб ми могли знати як діяти», - зазначила Супрун.

Відео дня

На її переконання, рішення Окружного адмінсуду від 5 лютого «створює небезпечний прецедент, який може бути застосований до будь-якої інституції в Україні чи до Кабміну, чи до самого президента».

«Наголошую, що пацієнти, які потребують ліків або операцій, що можна зробити за кордоном, не можуть чекати, поки суд оголосить своє рішення. Крім того, це й діти, які чекають вакцини. Наразі в країні спалах кору, і ми вже маємо на складах вакцини й для наших військових. Але мені не дозволено підписувати накази, щоб розвести життєво важливі вакцини. Тому після прес-конференції я їду в Кабмін. Сьогодні є засідання уряду, і ми будемо вирішувати це питання. Міністерство буде розблоковане!", - наголосила в.о. міністра.

Читайте такожСупрун: суд втрутився у роботу виконавчої влади і перевищив свої повноваження

Як зазначила заступник Супрун Ольга Стефанишина, велика кількість ліків, які без підпису міністра не можуть бути розподілені по Україні, мають короткий термін придатності.

«За кожним нашим підписом стоїть людське життя, і сьогодні ми не можемо розвести ліки для онкохворих, для хворих на рак молочної залози, на рак щитовидної залози, термін придатності яких складає 21 день. Вже тиждень ці препарати стоять на складах і не можуть бути розвезені. Ці ліки просто зіпсуються через одну людину - суддю цього суду. Крім того, як вже зауважила міністр, ми не можемо розвести вакцини від кору, в нас є 390 тис. доз для військових, а за місяць вже не буде вакцин від полієміліту - в нас 1 млн доз на складах знаходиться», - підкреслила вона.

За словами заступника міністра охорони здоров’я Павла Ковтанюка, «шатдаун» в МОЗ загрожує процесу реалізації трансформації.

Як повідомляв УНІАН, 5 лютого Окружний адмінсуд Києва частково задовольнив позов народного депутата від Радикальної партії Ігоря Мосійчука та заборонив Супрун здійснювати повноваження виконуючого обов'язків міністра. Водночас суд не заборонив їй здійснювати повноваження, які були делеговані як заступнику міністра.

5 лютого міністр Кабінету міністрів Олександр Саєнко від імені уряду подав клопотання про скасування заходів забезпечення позову у справі щодо Супрун. Окружний адмінсуд мав розглянути це клопотання 11 лютого.

7 лютого Супрун уточнила, що суд заборонив їй серед іншого уповноважувати заступників глави МОЗ на підписання життєво важливих наказів щодо розмитнення та розподіл ліків або ж направлення людей на лікування за кордон.

8 лютого Окружний адмінсуд Києва на своїй офіційній інтернет-сторінці роз'яснив, що заборона Супрун на реалізацію повноважень в.о. міністра поширюється на визначення політичних пріоритетів та стратегічних напрямів роботи міністерства, а також на участь у прийнятті рішень на засіданнях уряду.

Супрун виконує обов'язки міністра охорони здоров'я з 1 серпня 2016 року.

11 лютого Окружний адмінсуд Києва розпочав розгляд клопотання Міністерства юстиції про скасування заходів забезпечення позову у справі щодо виконання обов'язків міністра охорони здоров’я Супрун.