В Україні для загального користування планують створити Державний реєстр медичних препаратів із зазначенням максимальних роздрібних цін ліків вітчизняного та імпортного виробництва.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції повідомив голова Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів Геннадій ПАДАЛКО.

Він повідомив, що відповідне рішення уряду вже ухвалене, такий реєстр необхідний для недопущення необгрунтованого завищення цін на ліки.

Відео дня

Г.ПАДАЛКО зазначив, що реєстр буде в аптеках, покупці матимуть вільний доступ до нього, і таким чином зможуть контролювати ціни на ліки.

Крім того, він повідомив, що затверджено новий порядок державної реєстрації граничного рівня цін на ліки, і відтепер суб`єкт, який реалізовуватиме препарат вітчизняного або імпортного виробництва, має буде оголосити, «за якою ціновою політикою він продаватиметься».

«Державні органи, перевіривши відповідність ціни і якості препарату, робитимуть висновок, наскільки потрібен цей препарат (на ринку – УНІАН)», - сказав Г.ПАДАЛКО.

Він зазначив, що на сьогоднішній день на ринку існує дуже багато практично аналогічних ліків, і споживачу дуже складно вибрати необхідний.

«Тут пряма функція держави - дати можливість населенню купувати якісні речі... Ми це регулюватимемо і механізмом ціни. Ціна відповідатиме якості препаратів», - зазначив Г.ПАДАЛКО.