Цукор викликає звикання і сприяє вживанню алкоголяЦукор може викликати залежність за аналогією з алкоголем, тютюном і наркотичними речовинами. Американські вчені з Прінстонського університету заявили про те, що вони отримали докази цього.

У лабораторіях університету кілька років вивчався вплив цукру на піддослідних щурів. Раніше було доведено, що пацюки, яким згодовували солодощі, були схильні з плином часу збільшувати дози споживаного цукру і відчували дискомфорт, якщо цукор раптово зникав з їхнього раціону.

Нещодавно були отримані остаточні деталі дослідження: як виявилося, гризуни-ласуни здатні відчувати дуже сильне бажання отримати цукор і здатні переживати періоди ремісій. Всі ці явища є ознаками набутої залежності.

Відео дня

Чим більше щури любили цукор, тим частіше вони починали споживати запропонований їм алкогольБільше того, чим більше щури любили цукор, тим частіше вони починали споживати запропонований їм алкоголь і тим рідше були схильні обстежити вольєри, в яких утримувалися (звичайні щури постійно обстежували приміщення, яке їм належить) .

Автори дослідження зробили висновок, що цукор має довготривалий ефект на головний мозок (він збільшував викиди "гормону задоволення" - допаміну).

Фактично, цукор (у всякому разі, для щурів) здатний діяти, як "м`який наркотик" - тобто, речовина, прийом якої підвищує шанси вживання сильніших наркотичних засобів. Так, вживання слабоалкогольних напоїв підвищує шанси на те, що людина в майбутньому стане пити високоградусне спиртне, а паління марихуани робить більш імовірним подальше вживання кокаїну або героїну. Теоретично можна припустити, що деякі люди здатні набути аналогічної цукрової залежності.

WashProfile