Більшість Верховної Ради відхилила проект Закону «Про внесення зміни до пункту 12 розділу VІ «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України» щодо фінансування експерименту у сфері охорони здоров`я (№2137).

Як передає кореспондент УНІАН, народні депутати, які беруть участь у засіданні ВР у будівлі комітетів парламенту на вулиці Банковій, не підтримали ні пропозицію ухвалити законопроект за основу та в цілому, ні пропозицію направити його у профільний комітет для підготовки до повторного першого читання.

Водночас, голова ВР Володимир Рибак не назвав кількості депутатів, що голосували (голосування на цьому засіданні відбувається шляхом підняття рук).

Відео дня

Як йдеться у пояснювальній записці до законопроекту, у рамках реалізації Закону "Про порядок проведення реформування системи охорони здоров`я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві" заклади охорони здоров`я, що надають вторинну (спеціалізовану) медичну допомогу, передаються на фінансування з обласних бюджетів. За таких умов значно зросла питома вага видатків обласних бюджетів.

Відповідно, для врегулювання питань, пов’язаних з фінансуванням видатків обласних бюджетів, які беруть участь у експерименті, пропонувалося внести зміни до пропорції розподілу додаткової дотації на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів між рівнями бюджетів у пілотних регіонах.

Таким чином, мета законопроекту - врегулювання питань, пов’язаних із фінансуванням видатків обласних бюджетів, які беруть участь в експерименті з реформування системи охорони здоров’я та несуть додаткове фінансове навантаження.

Законопроектом пропонувалося передбачити розподіл коштів у таких пропорціях: не більше 25% – для бюджетів міст обласного значення та бюджетів районів і не менше 75% – для обласних бюджетів.