Одна з причин неточності тестування-людський фактор / фото REUTERS

Зустрічається багато випадків, коли у людини є всі ознаки коронавірусу, але тести на COVID-19 показують негативний результат.

Читайте такожЗа добу понад 7 тисяч нових інфікованих: коронавірус в Україні встановлює нові " антирекорди"Про це ТСН розповіла лікар-інфекціоніст Чернівецької обласної лікарні Ольга Ковебко. За її словами, цьому може бути три причини.

"По-перше, може бути концентрація вірусу дуже мала, щоб її відчував апарат. По-друге, може бути період того, що вірусу вже немає, але розвинулися ускладнення. По-третє, може бути людський фактор при дослідженні і заборі мазка", – пояснила лікар.

За її словами, часто пацієнтів госпіталізують навіть якщо ПЛР-тест показав негативний результат. При цьому повторне тестування, за словами інфекціоніста, буває позитивним.

"І останній приклад - смерть лікаря з Почаєва Тернопільської області Івана Венжиновича. Він з перших днів працював з пацієнтами, хворими COVID-19, і коли він сам захворів і був у важкому стані, його тести були негативними. Але там була типова клініка і, на жаль, цьому загиблому лікарю не буде враховано, як професійне захворювання, і це неправильно", – зазначила Ковебко.

Тест на коронавірус: що варто знати