МОЗ хоче отримати більше коштів на отримання вакцини від коронавірусу / фото REUTERS

Міністерство охорони здоров'я України звернулося до Світового банку з проханням збільшити суму фінансування, яке мають виділити Україні на закупівлю вакцини від коронавірусної інфекції.

Як повідомляє МОЗ у Facebook, міністр охорони здоров’я України Максим Степанов провів онлайн-зустріч з представниками Світового банку.

Читайте такожВакцину проти COVID-19 випробують на понад 4 тисячах українцях - МОЗ

Відео дня

Під час зустрічі було визначено стратегічні напрями співпраці щодо протидії епідемії COVID-19 та планування вакцинації.

“Наразі в МОЗ є два пріоритетні напрями боротьби з COVID-19 з точки зору системи охорони здоров’я. Перший – забезпечення максимального тестування ПЛР-тестами. ... Важливо розглянути можливість облаштування лабораторій на 200-250 ПЛР-тестів безпосередньо в лікарнях. Другий пріоритет – це вакцина. Ми звернулися до Світового банку з проханням збільшити суму коштів, яку попередньо розглядали на виділення Україні для закупівлі вакцин”, - наголосив Степанов.

Очільник МОЗ зазначив, що наразі є чітко визначені пріоритетні групи населення, яким будуть робити щеплення проти коронавірусної хвороби. Це групи ризику – літні люди, люди, які мають супутні захворювання, групи ризику за професійними ознаками.

Також міністр висловив сподівання, що ці два напрями стануть основою нових стратегічних проектів між МОЗ та Світовим банком.

Зі свого боку, регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи (Білорусь, Молдова та Україна) подякував міністру та його заступникам за зустріч та нові можливості щодо співпраці. “Ми будемо тісно працювати з командою міністерства, аби забезпечити всі ресурси, необхідні для реалізації цих напрямів”, - запевнив він.

Вакцина від коронавірусу і Україна

  • За даними ВООЗ, загалом у світі проводиться близько 700 випробувань вакцини від COVID-19.
  • Україна є учасником глобальної ініціативи ВООЗ щодо рівного доступу до майбутньої вакцини від коронавірусної хвороби.
  • Сьогодні, 16 жовтня, заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко інформував, що Україна планує отримати вакцину від коронавірусу виробників AstraZeneca або Novavax після їх реєстрації виробниками і перекваліфікації ВООЗ.