Ілюстрація / REUTERS

Один з перших американців, які вступили в контакт з коронавірусом, постраждав від тяжких ускладнень. Зокрема, його легені луснули. А проблеми в кровоносній системі призвели до ампутації майже всіх його пальців.

Про це пише Newsweek, додаючи, що 54-річний Грег Гарфілд заразився COVID-19 під час поїздки на гірськолижний курорт в Італії в лютому. Близько десятка його друзів, які склали компанію в цій мандрівці в європейську країну, теж захворіли. На той час пандемія ще не охопила США. А перший випадок зараження був зафіксований 20 січня, про що свідчить дослідження, опубліковане в The New England Journal of Medicine.

Читайте такожПандемія коронавірусу в світі прискорюється - голова ВООЗ скликає надзвичайну комісію

Відео дня

Коли Гарфілд повернувся на південь Каліфорнії, його симптоми погіршилися. Його доставили в Медичний центр святого Йосипа в Лос-Анджелесі. Він став першим пацієнтом з COVID-19 в лікарні й провів у палаті 64 дні. Після госпіталізації стан Гарфілда швидко погіршився. Через два дні лікарі під'єднали його до системи штучної вентиляції легень.

За час його перебування в лікарні, половину з якого він був під'єднаний до апарату ШВЛ, лікарі діагностували в нього низку небезпечних для життя ускладнень включно з зараженням метицилін-резистентним золотистим стафілококом, сепсисом, відмовою нирок і печінки і легеневими емболіями. Більше того, лікарі виявили чотири місця, в яких його легені порвалися. 

Розрив легень виникає, коли повітря потрапляє в ушкоджених органів дихання в простір між органами і стінками грудної клітини. Доктор Деніел Ді пояснив, що рівень смертності серед пацієнтів, яких підключили до ШВЛ, сягає щонайменше 70%. Тож зважаючи на всі ускладнення, лікарі вважали, що у Гарфілда є лише 1%-й шанс пережити хворобу.

"З медичної точки зору, мене зараз не повинно бути", - сказав Гарфілд.

Однак, чоловік все ж майже повністю відновився й був виписаний з лікарні. Ді описав його випадок як "дивовижний". Але хірургам довелося ампутувати всі пальці на правій руці й майже всі на лівій.

Читайте такожЩеплення від COVID-19 доведеться робити щорічно - інфекціоніст

"Я повернувся до майже 100%-х можливостей в у кожному органі: нирках, печінці, в когнітивних можливостях. Я пережив це і добре почуваюся. Однак, треба бути обережним. Мої руки вже ніколи не будуть такими, як колись, У мене немає пальців. Таке може статися й з вами", - сказав Гарфілд.

Його хірург доктор Девід Калбер пояснив, що коронавірус може вплинути на кровообіг. Через це йому довелося ампутувати пальці пацієнту. Тепер Гарфілда чекають кілька операцій, в ході яких йому приєднають протези пальців.