Ілюстрація / REUTERS

Люди почали заражатися вірусом гепатиту Е, який зазвичай вражає лише щурів. Як саме це відбувається - вчені наразі не розуміють.

Як пише CNN, низку таких випадків зафіксовано в Гонконгу.

Читайте такожВчені знайшли зміни в організмі тяжкохворих на COVID-19

Відео дня

Так, ще у 2018 році в університеті Гонконгу зіткнулися з незвичайним пацієнтом: 56-річний чоловік виявився інфікований щурячим гепатитом Е, який ніколи раніше не зустрічався у людини.

Відтоді ще 10 мешканців Гонконгу дали позитивний результат на щурячий гепатит. Останній випадок був зареєстрований 30 квітня 2020 року у 61-річного чоловіка, якого госпіталізували з порушенням функції печінки.

За майже 2 роки науковці так і не зрозуміли, як люди заражаються щурячим штамом гепатиту. Останній випадок особливо спантеличив учених, адже в будинку 61-річного чоловіка не було виявлено ні щурів, ні їхніх екскрементів, а сам він останнім часом нікуди не їздив.

Невідомим залишається для медиків також те, як довго триває інкубаційний період хвороби - тобто коли у пацієнтів починають проявлятися симптоми після зараження. Також дослідники все ще намагаються знайти лікування, бо препарат, який використовується для лікування людського варіанту гепатиту Е, дав неоднозначні результати на пацієнтах зі щурячим гепатитом.

Експерти вважають, що це проблема не недавня, та й стосується вона не лише Гонконгу. Щурячим гепатитом можуть заразитися люди і в інших країнах. Наразі просто про це невідомо - оскільки ніхто не перевіряє.

Як повідомляв УНІАН, науковці знайшли у кажанів ще один вірус, споріднений з коронавірусом COVID-19. Команді дослідників вдалося виявити два геноми вірусу в організмі тварин, один з них майже ідентичний штаму SARS-CoV-2 - вірусу, що викликав страшну пандемію.