Унаслідок падіння уламків ракети загорілись авто / фото УНІАН, Олександр Синиця

9 березня 2023 року Україна прокинулася від сирен і вибухів. Росіяни, як завжди, били по об’єктах інфраструктури та житлових будинках. На місці одного з "прильотів" Києві вигоріли авто. Тож журналісти "Сніданку з 1+1" пояснили, чи можна відшкодувати збитки за пошкоджений через атаку РФ автомобіль.

П'ять авто вигоріли вщент, ще 15 пошкоджено. В одній машині, яка стояла поруч з місцем "прильоту", уламок влетів у двигун. 

Компенсацію за авто можна було б отримати, якби було оформлено КАСКО, каже голова правління страхової компанії Леся Щербакова. 

"Схема обслуговування наступна: людина звертається до страхової компанії, приїжджає експерт, дивиться, фотографує та калькулює, яка вартість ремонту, яка вартість авто. І залежно від цього буде відсоток від страхової суми, яка буде відшкодована", - пояснила вона.

Але можна отримати компенсацію і в розмірі вартості авто на момент страхового випадку, але в такому разі потрібно й заплатити більше. Умовно кажучи, якщо авто коштує 10 тис. доларів, то страховий тариф сягатиме 1 тис. дол.

Компенсувати вартість пошкодженої унаслідок атаки РФ автівки можна навіть у разі, якщо вона не була застрахована через КАСКО, але цей процес складний та тривалий каже юрист Андрій Тригуб. Також можна позиватися до Росії до українських та міжнародних судів - це цивільне провадження, додає він. Правник каже, що найпростіше це буде зробити після нашої перемоги й отримання репарацій. 

Але для того, щоб наші суди могли вимагати від країни-агресорки компенсації, потрібно:

  • встановити, у рамках якого кримінального провадження документується ця подія;
  • подати заяву до органу досудового розслідування, вказати, що постраждало; та додати документ про те, що ця особа була власником або користувалася цим авто.

Ракетна атака РФ по Києву у ніч на 9 березня

У Святошинському районі Києва внаслідок падіння уламків російської ракети виникло загоряння у 5 автомобілях у дворі житлових будинків.

Внаслідок ворожої атаки постраждали троє людей, двох з яких госпіталізовано до лікарні та ще одна від госпіталізації відмовилась. Загоряння авто було ліквідовано.

Вас також можуть зацікавити новини: