Київ. 22 листопада. УНІАН.  Головне управління охорони культурної спадщини КМДА потребує і просить виділити у 2012 році на охорону пам’яток 35 млн грн.

Про це повідомляє прес-служба голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександра БРИГИНЕЦЯ.

За іфнормацією депутата, про це стало відомо під час спеціального засідання комісії Київради присвяченого розгляду пропозицій до бюджету Києва 2012 року.

Відео дня

О.БРИГИНЕЦЬ зазначає, що у 2010 р. на охорону, реставрацію та збереження пам’яток бюджетом столиці було передбачено близько 17 млн. грн., а виділили менше 1 млн грн. В 2011 р. близько 8 млн грн, а виділено лише 693 тис грн., з яких управління переважно погасило заборгованість за проведені роботи з 2008 року. На 2012 рік кошти по статті охорони пам’яток не заплановані взагалі.

«Ситуація при новій команді, що очолює КМДА, щодо виділення коштів на охорону пам’яток в реальних видатках, а не в передбаченнях бюджетом, просто критична. За 2010-2011 рік роботи по охороні пам’яток управлінням практично не проводились, а якщо щось і проводилось, то в кредит. Схожою обіцяє бути ситуація і 2012 року», - заявив О.БРИГИНЕЦЬ.

Голова комісії повідомив, що на сьогодні, за інформацією профільного управління, через відсутність реставраційних робіт в критичному стані знаходяться Караїмська кенаса, колона Магдебурзького права та дзвіниця Михайлівського Золотоверхого монастиря.

«І київська влада і забудовники на сьогодні роблять однаково значні внески в повне знищення Києва. Забудовники руйнують пам’ятки з одного боку, а з іншого - київська влада не фінансує утримання навіть найважливіших пам’яток в належному стані», - прокоментував О.БРИГИНЕЦЬ.

Депутат наголосив, що окрім зазначених пам’яток у столиці існує масштабна проблема з руйнуванням будинків-пам’яток, оскільки в Києві практично всі такі пам’ятки потребують реставрації.