
Борошно - стратегічно важливий продукт, який обов'язково повинен бути в кухонній шафці будь-якої господині. З нього можна приготувати млинці або спекти хліб, якщо раптом його не виявиться в магазинах. УНІАН розповість, які сорти є у пшеничного борошна і на що звертати увагу, вибираючи товар в супермаркеті.
- Як визначити борошно вищого сорту - різновиди
- Яке борошно краще і як вибрати його в магазині
- Як визначити придатність борошна в домашніх умовах
- Який сорт борошна найкорисніший
Раніше ми говорили про те, чим замінити борошно в випічці і стравах.
Як визначити борошно вищого сорту - різновиди
У продажу ви побачите всього чотири види хлібопекарського борошна:
- "Екстра" і "Вищий" сорти - з очищеного зерна тонкого помелу, колір - сніжно-білий, підходить для бісквіта і солодкої здоби.
- "Перший" - грубий помел з частинками зернових оболонок, підходить таке борошно для млинців і несолодкої випічки.
- "Другий" сорт - борошно сірого кольору, виходить з перемелювання цільного зерна, в ньому найбільше корисних речовин, а також воно хороше для випічки хліба, тіста для піци, а також для приготування пельменів і вареників.
- "Загального призначення" - використовується, найчастіше, тільки у виробництві, має маркування "М" - м'яка пшениця і "МК" - м'яка пшениця крупного помелу.
Важливий момент: борошно вищого сорту, всупереч поширеній помилці, не несе в собі ніякої користі - його роблять з частини зерна, де дуже мало вітамінів, але дуже багато крохмалю.
Яке борошно краще і як вибрати його в магазині
Якщо ви не хочете витратити гроші даремно і бажаєте придбати якісний товар, дотримуйтеся чотирьох важливих порад:
- купуйте борошно в паперовій або картонній упаковці;
- при стисненні пачки борошно всередині злегка хрумтить - це ознака якісного продукту;
- вага, зазначена на упаковці, відповідає фактичній;
- максимальний термін зберігання борошна - 6 місяців.
Останній пункт особливо цікавий - якщо виробник вказує, що борошно може зберігатися довше року, значить, в нього додані консерванти. Багато господинь купують борошно "про запас" і зберігають його роками. Якщо ви робите так само, то вам буде корисно дізнатися, як правильно зберігати борошно, щоб в ньому не завелися шкідники.
Як визначити придатність борошна в домашніх умовах
Для того, щоб переконатися, що ви купили якісний продукт, висипте борошно на стіл і подивіться на консистенцію. Борошно повинне бути однорідним, без вкраплень побільше і без сторонніх добавок. Потім спробуйте розтерти його між пальцями - якісний продукт скрипить і сиплеться. Якщо борошно скочується в грудку, значить, воно відволожилося.
Також ви можете спробувати борошно на смак - він повинен бути нейтральним. Якщо відчуваєте гіркоту або запах цвілі, то краще таке борошно викинути і не вживати в їжу. Деякі господині розбавляють невелику кількість борошна водою в пропорції 1:1. Якщо борошно при цьому залишається білим і на дні ємності не утворюється осад, значить, продукт якісний.
Який сорт борошна найкорисніший
Крім пшеничного, існує ще кілька різновидів борошна. Кожен тип має свої унікальні особливості і корисні властивості:
- Житне - містить вітаміни, марганець, цинк і лізин, тому вважається найкориснішим. В його складі більше клейковини, ніж в пшеничному, тому випічка з нього важча і щільна.
- Вівсяне - багате крохмалем, білком, вітамінами групи А, Е і в, а також кремнієм. Зменшує калорійність випічки і збільшує її користь.
- Рисове - високий вміст крохмалю і майже повна відсутність інших речовин робить таке борошно підходящим для шанувальників безглютенової дієти.
- Кукурудзяне - містить клітковину, поліненасичені жирні кислоти, вітаміни групи В, А, Е, а також мікроелементи: магній, кальцій, залізо, фосфор, кремній і білок. Корисне тим, що випічка з нього менш калорійне, ніж з пшеничного борошна.
УНІАН сподівається, що перераховані вище поради допоможуть вам придбати потрібний товар і приготувати з нього смачні і корисні страви.