Чим відрізняються види борошна і як вибрати кращий / фото ua.depositphotos.com

Борошно - стратегічно важливий продукт, який обов'язково повинен бути в кухонній шафці будь-якої господині. З нього можна приготувати млинці або спекти хліб, якщо раптом його не виявиться в магазинах. УНІАН розповість, які сорти є у пшеничного борошна і на що звертати увагу, вибираючи товар в супермаркеті.

Раніше ми говорили про те, чим замінити борошно в випічці і стравах.

Як визначити борошно вищого сорту - різновиди

У продажу ви побачите всього чотири види хлібопекарського борошна:

Відео дня
  • "Екстра" і "Вищий" сорти - з очищеного зерна тонкого помелу, колір - сніжно-білий, підходить для бісквіта і солодкої здоби.
  • "Перший" - грубий помел з частинками зернових оболонок, підходить таке борошно для млинців і несолодкої випічки.
  • "Другий" сорт - борошно сірого кольору, виходить з перемелювання цільного зерна, в ньому найбільше корисних речовин, а також воно хороше для випічки хліба, тіста для піци, а також для приготування пельменів і вареників.
  • "Загального призначення" - використовується, найчастіше, тільки у виробництві, має маркування "М" - м'яка пшениця і "МК" - м'яка пшениця крупного помелу.

Важливий момент: борошно вищого сорту, всупереч поширеній помилці, не несе в собі ніякої користі - його роблять з частини зерна, де дуже мало вітамінів, але дуже багато крохмалю.

Яке борошно краще і як вибрати його в магазині

Якщо ви не хочете витратити гроші даремно і бажаєте придбати якісний товар, дотримуйтеся чотирьох важливих порад:

  • купуйте борошно в паперовій або картонній упаковці;
  • при стисненні пачки борошно всередині злегка хрумтить - це ознака якісного продукту;
  • вага, зазначена на упаковці, відповідає фактичній;
  • максимальний термін зберігання борошна - 6 місяців.

Останній пункт особливо цікавий - якщо виробник вказує, що борошно може зберігатися довше року, значить, в нього додані консерванти. Багато господинь купують борошно "про запас" і зберігають його роками. Якщо ви робите так само, то вам буде корисно дізнатися, як правильно зберігати борошно, щоб в ньому не завелися шкідники.

Як визначити придатність борошна в домашніх умовах

Для того, щоб переконатися, що ви купили якісний продукт, висипте борошно на стіл і подивіться на консистенцію. Борошно повинне бути однорідним, без вкраплень побільше і без сторонніх добавок. Потім спробуйте розтерти його між пальцями - якісний продукт скрипить і сиплеться. Якщо борошно скочується в грудку, значить, воно відволожилося.

Також ви можете спробувати борошно на смак - він повинен бути нейтральним. Якщо відчуваєте гіркоту або запах цвілі, то краще таке борошно викинути і не вживати в їжу. Деякі господині розбавляють невелику кількість борошна водою в пропорції 1:1. Якщо борошно при цьому залишається білим і на дні ємності не утворюється осад, значить, продукт якісний.

Який сорт борошна найкорисніший

Крім пшеничного, існує ще кілька різновидів борошна. Кожен тип має свої унікальні особливості і корисні властивості:

  • Житне - містить вітаміни, марганець, цинк і лізин, тому вважається найкориснішим. В його складі більше клейковини, ніж в пшеничному, тому випічка з нього важча і щільна.
  • Вівсяне - багате крохмалем, білком, вітамінами групи А, Е і в, а також кремнієм. Зменшує калорійність випічки і збільшує її користь.
  • Рисове - високий вміст крохмалю і майже повна відсутність інших речовин робить таке борошно підходящим для шанувальників безглютенової дієти.
  • Кукурудзяне - містить клітковину, поліненасичені жирні кислоти, вітаміни групи В, А, Е, а також мікроелементи: магній, кальцій, залізо, фосфор, кремній і білок. Корисне тим, що випічка з нього менш калорійне, ніж з пшеничного борошна.

УНІАН сподівається, що перераховані вище поради допоможуть вам придбати потрібний товар і приготувати з нього смачні і корисні страви.

Вас також можуть зацікавити новини: