Рецепти рису з овочами / фото: pinterest.co.uk

Рис з овочами – соковита, ароматна й дуже смачна страва. Його можна сміливо подавати як смачний ефектний гарнір до риби або м’яса, так і у вигляді самостійної страви, в тому числі й для тих, хто дотримується посту.

Готуючи овочевий рис можна експериментувати і додавати різні тушковані овочі, а також різні сорти рису. У підсумку щоразу будуть нові, але незмінно смачні, корисні й ситні страви.

До того ж процес приготування цієї страви дуже простий.

Відео дня

Рис з овочами – покроковий рецепт

Рис – 120 г

Морква – 60 г

Цибуля ріпчаста – 70 г

Броколі – 70 г

Цукіні – 70 г

Кукурудза консервована – 70 г

Часник – 2 зуб.

Олія – 2 ст. л.

Масло – 10 г

Сіль, перець чорний – за смаком

Промити рис, залити холодною водою, довести до кипіння під кришкою, далі вогонь зменшити і варити вже до готовності, хвилин 15-20. Час варіння залежить від сорту рису.

Після того як рис звариться (вода повністю випарується), залишити його ще постояти хвилин 10-15, а вже потім додати солі, шматочок вершкового масла й перемішати. У процесі ж варіння рис перемішувати в жодному разі не треба.

Читайте такожНайсмачніша сирна запіканка – як приготувати

Тепер потрібно підготувати овочі. Очистити і подрібнити ножем або пропустити через прес часник. Почистити моркву і ріпчасту цибулю, порізати невеликими кубиками.

Поставити сковороду на вогонь, нагріти, додати масла та олії. Закидати спочатку подрібнений часник, а потім, секунд через 30, порізані цибулю і моркву. Обсмажити все на середньому вогні хвилини 3.

Броколі промити під струменем холодної води. Обрізати суцвіття, не залишаючи особливо довгих стебел. Вони повинні бути невеликі й зручні для поїдання.

Цукіні помити і порізати кубиком. Додати броколі, цукіні та ложку рослинної олії в сковороду до овочів. Обсмажити на середньому вогні пару хвилин, закрити сковороду кришкою, зменшити вогонь і потім ще пару-трійку хвилин.

Відкрити банку консервованої кукурудзи, злити воду і додати в сковороду до овочів.

Додати в сковороду до овочів зварений рис, солити, перчити і все перемішати. Закрити сковороду кришкою, млоїти-прогрівати на малому вогні 2-3 хвилини. За бажанням додати різних ароматних приправ.

Рис з овочами та грибами

Пропарений рис з диким – 300 г

Морква – 1 шт.

Цибуля – 2 шт.

Печериці – 300 г

Зелений горошок – 100 г

Спаржева квасоля – 100 г

Консервована кукурудза – 100 г

Сіль, перець

Олія для смаження

Гриби помити та порізати на 4 частини, обсмажити на олії в глибокій каструлі з товстим дном.

Цибулю дрібно порізати, обсмажити на олії в сковороді.

Рис з овочами та грибами / фото: racionika.ru

Моркву порізати соломкою і додати до цибулі. Обсмажити на повільному вогні, постійно помішуючи, 3-4 хвилини. Зелений горошок і спаржеву квасолю розморозити.

Рис відварити згідно із рекомендаціями на упаковці.

До грибів додати обсмажену цибулю з морквою, рис, перець і сіль, перемішати. Потримати на вогні 5 хвилин.

Наприкінці додати розморожені овочі та кукурудзу. Тушити 5-7 хвилин під закритою кришкою.

Овочевий рис у мультиварці

Рис – 1,5 ст.

Помідор – 4 шт.

Часник – 3 зубчики

Морква – 1 шт.

Цибуля – 1 шт.

Томатна паста

Заморожена суміш будь-яких овочів (болгарський перець, кукурудза, стручкова квасоля і т.п. овочі)

Спеції

Олія

Промити рис і залити холодною водою. Овочі підготувати: помідори нарізати кубиком, моркву нарізати кубиками або колами, цибулю і часник подрібнити.

Відкрити заморожені овочі. У чашу мультиварки налити олії, ввімкнути прилад на режим "Випічка" 20 хвилин.

Рис з овочами і м’ясом / фото: edinstvennaya.ua

Обсмажити моркву з цибулею, додати заморожені овочі, смажити ще 3-5 хвилин. Додати часник, приправити спеціями, викласти в чашу помідори і томат-пасту. Влити туди воду так, щоб овочі були покриті нею наполовину, тушкувати 5 хвилин.

Поверх овочів рівним шаром викласти рис, влити окріп, щоб вода його покрила на 1,5 см, підсолити, ввімкнути режим "Рис" або "Гречка", готувати до звукового сигналу.

Після звукового сигналу приладу про готовність все перемішати, подати рис з овочами до столу.

Рис з овочами і м’ясом

М’ясо – 700 г

Круглозернистий рис – 1,5 ст.

Морква – 1 шт.

Цибуля – 1 шт.

Червоний болгарський перець – 1 шт.

Стручкова квасоля – жменя

Часник – 2 зубчики

Мелена солодка паприка – 1 ст. л.

Сіль, спеції – за смаком

Олія для обсмажування

М’ясо вимити, обсушити паперовими рушниками. Обсмажити його на олії на сильному вогні до утворення золотистої скоринки з усіх боків.

Читайте такожПісна кухня не за всі гроші світу. Кілька цікавих рецептів від Євгена Клопотенка

Вимити та почистити овочі. Нарізати цибулю і моркву, додати до м’яса, періодично помішуючи, обсмажити все разом упродовж декількох хвилин. Додати трохи води, приблизно півсклянки, накрити кришкою і тушкувати на повільному вогні 40-45 хвилин.

Стручкову квасолю і болгарський перець нарізати, з помідорів зняти шкірку. Додати до м’яса квасолю, часник і болгарський перець, обсмажити разом 4-5 хвилин, іноді перемішуючи.

Перекласти в каструлю, влити гарячу воду, щоб вона покривала м’ясо з овочами приблизно на 2 см. Довести до кипіння, посолити, додати спеції.

Рис добре промити. Викласти його в каструлю з м’ясом і овочами, зверху покласти помідори. Довести до кипіння. Варити на повільному вогні, поки зовсім не залишиться рідини, приблизно 20 хвилин.

Смачний і ароматний рис з овочами та м’ясом готовий.