Чистий четвер - традиції дня, прикмети та заборони / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Чистий четвер або Великий четвер - це четвертий день Страсного тижня перед Великоднем. В українців цього дня заведено готуватися до Великодня - прибирати будинок, робити паски та крашанки, заготовляти м'ясо. Дізнайтеся, що можна і що не можна робити в Чистий четвер, і які давні традиції має свято.

Відео дня

Що таке Чистий четвер

Великий чи Чистий четвер - це четвертий день Страсного тижня перед Великоднем. Біблійна подія, яку згадують цього дня, - Таємна вечеря, на яку Христос зібрав апостолів і встановив обряд причастя (євхаристію). Він показав учням хліб і вино, сказавши: "Це тіло Моє, а це є кров Моя".

Під час Таємної вечері Ісус знав, що незабаром один із учнів зрадить його. Так і сталося - коли всі вийшли на молитву в Гефсиманський сад, Іуда Іскаріот видав свого вчителя охоронцям, отримавши за це 30 срібняків.

Також під час Таємної вечори Ісус омив ноги апостолам, показавши їм приклад смирення істинного християнина і братньої любові. З того часу на Чистий четвер прийнято мити тіло, щоб досягти духовного та тілесного очищення.

Коли Чистий четвер у 2024 році

У 2024 році Страсний тиждень перед Великоднем триватиме з 29 квітня по 4 травня. Великий четвер на цьому тижні випадає 2 травня.

Що можна робити в Чистий четвер

У Чистий четвер прийнято відвідувати церковну службу та причащатися. З храму віруючі несуть запалену свічку додому, намагаючись не погасити вогонь. Якщо вдасться, то така свічка захистить будинок від будь-яких хвороб та пожежі.

Вдома цього дня готуються до Великодня - миють вікна та підлоги, проводять генеральне прибирання, а також печуть паски та фарбують паски. Нерідко українські господині готують паски у два етапи - на Чистий четвер замішують тісто та залишають підніматися, а у Велику суботу випікають вироби.

Коли купатися в Чистий четвер? За давньою традицією скупатися потрібно до сходу сонця - щоб символічно змити з себе гріхи, які накопичилися за рік.

Готується цього дня і так звана четвергова сіль, або чорна сіль, яка за повір'ями має цілющі властивості. Для цього в ніч із середи на четвер звичайну сіль прожарюють у печі - поки сіль не стане чорною, а потім освячують її в церкві.

Четвергова сіль вважається цілющою – нею лікуються протягом року від різних недуг і натирають хворі місця, солять корм хворих тварин, ставлять на великодній стіл. Деякі віруючі носять четвергову сіль із собою в ладанці як оберіг.

Чистий четвер - що не можна робити

У цей день, як і в будь-який інший на Страсному тижні, не можна:

  • ображатися, сваритися, злитися;
  • порушувати піст, веселитися;
  • святкувати весілля, дні народження.
  • займатися важкою фізичною працею (повсякденними справами можна).

Вважається, що в четвер потрібно закінчити всі господарські справи, а в п'ятницю і суботу займатися ними не варто - "пил може потрапити в очі Ісусу".

Погана прикмета у Великий четвер - віддавати що-небудь із дому, разом із цим можна віддати спокій і достаток.

Прикмети на Чистий четвер

Існують і народні звичаї та прикмети цього дня:

  • у Чистий четвер потрібно під час генерального прибирання винести з дому все сміття і мотлох - так позбудешся всього поганого;
  • хороші речі, якими не користувалися рік, потрібно віддати тому, кому вони потрібніші - добро повернеться сторицею;
  • якщо вмитися в Чистий четвер водою зі срібною монеткою або ложкою - матимеш міцне здоров'я і красу;
  • якщо скупатися до сходу сонця - то привернеш у життя удачу.

За тим, які вийшли паски у Великий четвер, судили, яким буде рік до наступного Великодня: якщо випічка була пишною і смачною - добрий знак, на удачу, а якщо не вдалася - рік має бути складним.

Раніше ми розповідали, коли у 2024 році Страсний тиждень і значення кожного його дня.

Вас також можуть зацікавити новини: