Курт Волкр \ REUTERS

Спеціальний представник Державного департаменту США у справах України Курт Волкер наголошує, що усі добре розуміють, що Російська Федерація є справжнім агресором щодо українських моряків, атакованих і захоплених Росією біля Керченської протоки у Чорному морі.

Читайте такожВолкер і Йованович закликали Росію звільнити полонених українських моряків

Як передає кореспондент УНІАН, про це спецпредставник США сказав під час зустрічі у Києві з головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм.

Відео дня

"Як ви знаєте, навряд чи треба говорити, всім зрозуміло, що це російська агресія проти вашого Військово-морського флоту, що це незаконна претензія на суверенітет і територію, що належить Україні, що це незаконне блокування доступу до Азовського моря, це незаконні воєнні дії проти ваших Військово-морських сил, і це незаконне затримання українських моряків. І ми закликаємо, як ви знаєте, до негайного безумовного їхнього звільнення", - наголосив Волкер.

Спецпредставник США повідомив, що вчора, 17 грудня, він відвідав Брюссель та провів зустрічі з представниками Європейського Союзу і НАТО.

"Також серед наших західних європейських друзів і союзників є чітке розуміння, що Росія діяла абсолютно незаконно і брала участь у воєнній агресії, з якою ми не можемо погодитися", - зазначив Волкер.

При цьому він високо оцінив стриманість українських ВМС.

"Ці моряки була атаковані у відкритих водах в Чорному морі, але вони не відкривали вогонь у відповідь, вони діяли професійно, і завдяки цьому, це сприяло чіткому розумінню усіма, що Росія дійсно є агресором. Тут взагалі немає двозначності", - підсумував Волкер.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада Росія заблокувала проходження до Керченської протоки українському буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Під час виходу з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».