Волкер зазначив, що від РФ вимагають негайно звільнити моряків \ фото УНІАН

Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер розповів про ситуацію навколо звільнення 24 військовополонених українських моряків, захоплених Росією в результаті відкритого нападу з застосуванням зброї на ураження 25 листопада.

Читайте такожФСБ намагатиметься посіяти розбрат серед українських полонених моряків – адвокати

Волкер заявив: «На жаль, у мене немає добрих новин, щоб вам повідомити». «Я б сподівався, що на знак доброї волі Росія могла б зробити це перед Різдвом, але наразі немає якихось ознак з боку Росії, що вона може це зробити», – сказав Волкер.

Відео дня

«Багато людей, включно зі США, включно з канцлером Німеччини Меркель, іншими політиками на (європейському) континенті закликали Росію звільнити цих моряків негайно. І канцлер Меркель порушила це питання в телефонній розмові з президентом Путіним минулого тижня. Фактом є те, що Росія сказала «Ні». Вона стверджує, що є якась юридична процедура, але цього не може бути за визначенням, бо вони утримують моряків незаконно. Але росіяни кажуть, що цей процес триватиме місяцями. Тому, на жаль, ситуація не видається гарною. Єдине, що українці мають бути певні, що всі – і США, і НАТО, і Західна Європа, – всі закликають Росію звільнити моряків негайно», – сказав Курт Волкер.

Як повідомляв УНІАН, 25 листопада російські силовики поблизу Керченської протоки відкрили вогонь по трьох українських кораблях, які після невдалої спроби мирно пройти з Чорного в Азовське море (Росія фізично заблокувала судноплавний канал розвернутим упоперек вантажним судном) поверталися назад до Одеси, і силою захопили їх, а також взяли в полон 24 українських моряки, при цьому троє з них були поранені.