В Україні сьогодні відзначають День Соборності / фото УНІАН

Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Марі Йованович закликала Російську Федерацію поважати суверенітет та територіальну цілісність України у межах її міжнародно визнаних кордонів, включно з Кримом та територіальними водами.

Про це американський посол заявила у відеозверненні до українців, оприлюдненому Посольством США в Україні у Facebook.

"100 років тому на Софійській площі було підписано Акт Злуки, який об'єднав Східну і Західну Україну. Протягом важких десятиліть під радянським керівництвом українці ніколи не полишали своєї мрії про вільну, об'єднану і незалежну Україну", - наголосила Йованович.

Відео дня

Читайте такожПорошенко у День Соборності закликав українців робити правильні висновки з уроків історії

Вона також нагадала, що у 1990 році, «в очікуванні падіння Радянського Союзу», українські патріоти вийшли разом у День Соборності та утворили єдиний «живий ланцюг», що об'єднав Донбас, Київ та Львів.

При цьому посол зауважила, що на сьогодні залишаються серйозні проблеми щодо суверенітету та територіальної цілісності України через неприпустиму агресію з боку Росії.

"Але мене не припиняє вражати сила та стійкість духу українського народу. Сполучені Штати підтримують народ України у День Соборності та щодня. Росія повинна поважати суверенітет та територіальну цілісність України у межах її міжнародно визнаних кордонів, включно з Кримом та територіальними водами", - наголосила посол.

За словами Йованович, вона з нетерпінням чекає того дня, коли українці знову утворять «живий ланцюг Соборності», що з'єднає Київ, Донецьк, Луганськ, Сімферополь та решту України.