Рішення суду нібито має бути опубліковане 27 лютого / фото УНІАН

Конституційний Суд України скасував статтю Кримінального кодексу про незаконне збагачення.

Про це УНІАН повідомило джерело в КСУ.

«Дійсно, Конституційний Суд визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу України, оскільки Суд вважає, що вона суперечить презумпції невинуватості», - сказав співрозмовник.

Відео дня

Також він додав, що суд виходив з наступної логіки – ця стаття зобов’язує особу доводити те, що її статки набуті у законний спосіб, а презумпція невинуватості говорить про те, що доводити провину особи - це функція держави.

Читайте такожНАБУ передало до суду обвинувальний акт щодо Омеляна для розгляду по суті

Нагадаємо, кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили у 2015 році. Це було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій з візової лібералізації, а також одним із зобов’язань України перед МВФ, закріпленим меморандумом.

Національне антикорупційне бюро розслідує 50 кримінальних проваджень за статтею 368-2. Найтяжче передбачене покарання – позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Підозри за цією статтею повідомили екс-виконувачу обов'язків голови Державної фіскальної служби Мирославу Продану, першому заступнику голови Служби безпеки Павлу Демчині, міністру інфраструктури Володимиру Омеляну, екс-чиновнику Генпрокуратури Дмитру Сусу.