Чиновників "Спецтехноекспорту" затримали за підозрою в розтраті понад $2 мільйонів / фото spetstechnoexport.com

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі повідомили про підозру 5 чинним та колишнім службовцям дочірнього підприємства Державної компанії "Укрспецекспорт" Державного госпрозрахункового зовнішньоторгівельного підприємства "Спецтехноекспорт" (ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт"), які причетні до розтрати понад 55 мільйонів гривень держпідприємства.

Як повідомили у прес-службі САП, колишній директор "Спецтехноекспорту" підозрюється у причетності до організації злочинної схеми розтрати коштів, яка завдала держпідприємству збитків на суму 55,5 млн гривень.

Крім того, у ході здійснення процесуального керівництва у кримінальному провадженні прокурорами САП спільно з детективами Національного антикорупційного бюро повідомлено про підозру ще чотирьом чинним та колишнім високопосадовцям "Спецтехноекспорту".

"Посадовцям інкриміновано вчинення службового підроблення та умисної, з використанням службового становища, за попередньою змовою, розтрати майна, чим спричинено тяжкі наслідки інтересам держави, тобто скоєння кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч.ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України", - йдеться у повідомленні.

Досудовим розслідуванням встановлено, що колишній директор "Спецтехноекспорту" із залученням двох своїх заступників, директора департаменту та завідувача сектору цього підприємства організував злочинну схему розтрати належних державі в особі державного підприємства "Завод 410 ЦА" коштів та виведення їх за кордон на користь іноземної юридичної особи.

Так, зазначили у САП, під час виконання зовнішньоекономічного контракту на постачання продукції військового призначення, укладеного "Спецтехноекспортом" як розпорядником майна ДП "Завод 410 ЦА" з Міністерством оборони Індії, вищевказана посадова особа, шляхом підписання відповідної угоди, залучила до його супроводження агента (посередника) – компанію-резидента Об’єднаних Арабських Еміратів.

Читайте такожПорошенко доручив Турчинову скликати засідання РНБО щодо реформування "Укроборонпрому"

Згідно з умовами цієї угоди, агент як комерційний посередник взяв на себе зобов’язання здійснити від імені, в інтересах, за рахунок та під контролем "Спецтехноекспорту" заходи (надати послуги) з метою укладення (організації укладення) та подальшого виконання вищевказаного контракту.

За такі послуги, зазначили у САП, на підставі підписаних зазначеними службовими особами "Спецтехноекспорту" актів виконання робіт та платіжних доручень, з рахунку дочірнього підприємства на рахунок іноземного агента протягом 2015 року було перераховано належні ДП "Завод 410 ЦА" державні кошти в сумі 2,2 млн доларів.

"Однак зібрані в ході слідства докази свідчать про те, що згаданий посередник ніяких послуг, пов’язаних з укладенням (організацією укладення) або подальшим виконанням вказаного зовнішньоекономічного контракту, не надавав", - йдеться у повідомленні.

Таким чином, наголосили у САП, внаслідок протиправних дій службових осіб "Спецтехноекспорту" та безпідставного перерахунку агенту коштів за ненадані послуги державі в особі ДП "Завод 410 ЦА" спричинено матеріальні збитки на суму еквівалентну 55,5 млн гривень.

На сьогодні зазначені особи, у тому числі колишній і нинішній директори дочірнього підприємства, затримані. Найближчим часом до суду будуть подані клопотання про обрання їм запобіжних заходів.

Беручи до уваги наявність в організатора злочинів свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю, повідомлення йому про підозру в силу вимог закону здійснено заступником генерального прокурора – керівником САП Назаром Холодницьким, уточнили в антикорупційному відомстві.

Раніше УНІАН повідомляв, що детективи НАБУ та САП сьогодні, 4 березня, затримали чинного та колишнього директорів державного підприємства "Спецтехноекспорт", що входить до складу концерну "Укроборонпром" за підозрою у розтраті 2,225 мільйона доларів США.