Ілюстрація - Фото УНІАН

Британський та Кіпрський суди приймають до розгляду дві справи, фігурантами яких виступають Президент України Петро Порошенко та його найближче оточення – Олег Гладковський, Ігор Кононенко, Юлій Грінгуз та Іван Зайцев. Про це йдеться у сюжеті програми «Українські сенсації» на телеканалі «1+1».

Одна справа стосується Юлія Грінгуза та Івана Зайцева, сина віце-президента компанії «Рошен» Сергія Зайцева.

«Керівника компанії Novans Jets Івана Зайцева підозрюють у контрабанді наркотиків, відмиванні коштів, шахрайстві та сприянню проституції. Нібито, на елітних літаках Challenger 300, що належать Novans Jets у Британії та на Кіпрі, ганяли сумки з неоподаткованими грошима, наркотиками та возили проституток». – розповідають «Українські сенсації».

Відео дня

Фігурантом іншої справи є безпосередньо Президент України та люди, яких ЗМІ називають його «найближчим оточенням» - Олег Гладковський та Ігор Кононенко.  

За матеріалами справи, які наводять «Українські сенсації», їх звинувачують в «ухиленні від сплати податків та відмиванні грошей через засновані структури за сприяння місцевих українських банків, юридичних фірм на Кіпрі та інших».

«В позові фігурує фірма Hesute Ltd, зареєстрована Гладковським ще у 2008 році. Виявляється, що через низку фірм-прокладок вони працювали з російськими «Моторінвестом» (SV Motorinvest LLC) та «Технопроектом» (Technoproekt LTD).

Також фігурують фірми, засновані Гладковським, як Vehicles Distribution Holding, Camarin Limited та Autoretail Holding Ltd. Крім того, кіпрська фірма Петра Порошенка через британську компанію Springdelete та кіпрську Chartomena працює з російським «Крохмалпродуктом». – йдеться в сюжеті.

Як повідомляло раніше видання «Дзеркало Тижня», у Сполучених Штатах Америки також відкриваються кримінальні справи, в яких розслідуються факти зловживань людей з команди Петра Порошенка. В першу чергу, про виведення грошей з країни у великих розмірах та «відмивання» через офшорні компанії.