Ілюстрація / REUTERS

Екстрена зустріч членів Ради Безпеки ООН щодо України може відбутися 25 квітня в другій половині дня за нью-йоркським часом.

Про це повідомив прес-секретар Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко на своїй сторінці в Facebook.

"Термінове засідання Ради Безпеки ООН у зв'язку з рішенням Кремля про видачу російських паспортів на Донбасі відбудеться завтра - 25 квітня - о 22:00 год. За київським часом (15:00 год. за НЙ). Засідання скликається на вимогу української сторони і буде проходити у відкритому форматі. Німеччина як голова Ради Безпеки та інші партнери України відгукнулися оперативно", - йдеться в повідомленні.

Читайте такожУ Росії розкрили механізм видачі паспортів жителям окупованого Донбасу

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 24 квітня, президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу. «Встановити, що особи, які постійно проживають на територіях окремих районів Донецької і Луганської областей України, мають право звернутися із заявами про прийняття в громадянство РФ у спрощеному порядку відповідно до частини 8 статті 14 федерального закону від 31 травня 2002 №62 ФЗ «Про громадянство Російської Федерації», - сказано в указі.

В указі наголошується, що таке рішення ухвалено президентом РФ «з метою захисту прав і свобод людини і громадянина», на підставі «загальновизнаних принципів і норм міжнародного права». Термін розгляду заяв про прийняття в громадянство жителів окупованих районів Донбасу не повинен перевищувати трьох місяців з дня подання заяви та необхідних документів. Указ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Чинний президент України Петро Порошенко наголосив, що указ Путіна щодо спрощеної процедури набуття громадянства РФ громадянами України, які проживають на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, - це чергове безпрецедентне втручання РФ у внутрішні справи незалежної держави, брутальне порушення суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України та повне попрання своїх зобов’язань у рамках Мінських домовленостей. Президент наголосив, що Кремль свідомо та цинічно порушує міжнародне гуманітарне право, що забороняє окупаційній владі змінювати громадянство жителів окупованих територій, та нахабно "торпедує" мирний процес на Донбасі.