Ілюстрація / REUTERS

В НАТО наразі не готові прийняти Україну і Грузію в Альянс, адже не можуть відповісти на питання про стратегію захисту цих країн від Росії.

Як сказав в інтерв’ю газеті «Сьогодні» колишній заступник генсека НАТО Олександр Вершбоу, рішення цієї проблеми є, але зараз НАТО «не на тій стадії, щоб їх обговорювати».

Читайте такожРада погодила проведення Парламентської асамблеї НАТО в Києві

Відео дня

«Альянс дуже чітко сказав, що Україна і Грузія будуть членами НАТО. Це дуже чітка обіцянка. Але як це здійснити на практиці? Це дуже складне питання, тому що воно не тільки практичне, але ще й політичне і безпекове. Адже коли НАТО запрошує нових членів, він повинен мати відповідь на питання: "Чи є у вас стратегія захисту цих країн?". Чи можете ви застосувати статтю 5 Статуту НАТО про колективну оборону, якщо на Грузію чи Україну нападуть? Думаю, рішення є, але зараз НАТО не на тій стадії, щоб їх обговорювати. Відносини з Росією настільки погані і конфронтаційні, що більшість союзників хочуть просто відстрочити проблему», – пояснив Вершбоу.

Він констатує, що НАТО поки не готовий вирішувати цю проблему.

«Так, Альянс не готовий. Але не готова і Україна з точки зору відповідності стандартам НАТО. Вам ще потрібно провести реформи у себе вдома, які нарівні з реформами в секторі оборони, також є обов'язковою умовою для вступу в НАТО. Але я думаю, що Україна швидше підготується, ніж НАТО. Тому Альянсу зовсім скоро треба починати шукати вирішення проблеми», – додав Вершбоу.