Суд назвав необґрунтованою позивну заяву щодо заборони підписання закону про мову / фото УНІАН

Окружний адміністративний суд Києва, розглянувши заяву про забезпечення позову щодо заборони підписувати та публікувати закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», ухвалив відмовити у її задоволенні.

Про це повідомляє прес-служба суду.

Читайте такожПарубій призначив дату фінальної битви за заблокований "мовний закон" на 14 травня

Відео дня

«Суд вважає, що заявником не було доведено очевидної протиправності дій спікера парламенту у зв’язку з ненаданням жодного доказу на підтвердження такої обставини. Зокрема, суд дійшов висновку про її необґрунтованість та про відсутність підстав для задоволення, оскільки заява не містила обґрунтування та доказів (наприклад, статут), що подана заява та позов, який має намір подати заявник, стосуються мети (цілей), з якою створено ГО «Інститут правової політики та соціального захисту імені Ірини Бережної», що зазначена позивачем. Водночас, у заяві про забезпечення позову зазначено, що права громадської організації та її членів порушено діями Голови Верховної Ради», - повідомили у суді.

Також під час розгляду даної заяви судом було встановлено, що народними депутатами, згідно з Регламентом Верховної Ради України, ініційована процедура скасування відповідного рішення парламенту.

Читайте такожВ уряді Угорщини погрожують Україні через мовний закон - ЗМІ

У прес-службі нагадали, до Окружного адмінсуду Києва надійшла заява про забезпечення позову від ГО «Інститут правової політики та соціального захисту імені Ірини Бережної» до голови Верховної Ради Андрія Парубія, де позивач просив суд заборонити голові ВР та будь-кому із окремих народних депутатів та працівників Апарату парламенту вчиняти будь-які дії, спрямовані на підписання відповідного закону, направлення його на підпис президентові та подальше офіційне опублікування зазначеного закону.

Як повідомляв УНІАН, 25 квітня Верховна Рада ухвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Документ підтримали 278 народних депутатів.

В «Опозиційному блоці» одразу заявили, що готують подання до Конституційного суду України щодо визнання мовного закону неконституційним.