Ілюстрація / REUTERS

Голова Адміністрації президента Андрій Богдан заявив, що до сьомої ранку 22 травня буде готовий законопроект зі змінами у діючий закон про вибори народних депутатів.

Про це він сказав у вівторок ввечері в ефірі телеканалу "112 Україна", передає Українська правда.

"Зміни до закону про вибори будуть стосуватися вилучення мажоритарної системи і зниження прохідного бар'єру до 3%. Це компроміс. Чи будуть голоси під цей законопроект - велике питання, але в нас є оптимізм. Десь до сьомої ранку у нас буде готовий законопроект, можливо, підписаний лідерами фракцій, і він буде внесений до Верховної Ради", - підкреслив Богдан.

Відео дня

Він також зазначив, що прийняття виборчого кодексу з відкритими списками поки що неможливе через позицію народних депутатів.

Читайте такожЗеленський підписав указ про розпуск Верховної Ради (документ)

За словами голови АП, велика кількість народних депутатів нібито вважає, що можна утримати "пропорційну систему партійних виборів при умові зменшення прохідного бар'єру до 3%".

Народний депутат України від "Блоку Петра Порошенка" Володимир Арешонков на сторінці в Facebook також підтвердив, що впродовж ночі 22 травня будуть готові зміни до чинного закону про вибори.

За його словами, змінами пропонується скасувати одномандатні округи, замість них – запровадити пропорційну систему із закритими списками. Прохідний бар'єр хочуть знизити з 5 до 3 відсотків.

"Верховній Раді буде запропоновано за це проголосувати. Це буде презентовано суспільству як нова виборча система", – зазначив Арешонков.

Як повідомляв УНІАН, голова Верховної Ради Андрій Парубій видав розпорядження про скликання позачергового пленарного засідання парламенту 22 травня. У розпорядженні зазначається, що на засіданні розглядатиметься питання про внесення змін до закону "Про вибори народних депутатів України" та до закону "Про публічні закупівлі".