В МЗС РФ прокоментували ідею створення українського російськомовного каналу іномовлення / mskbest.ru

У Міністерстві закордонних справ РФ розкритикували ідею Офісу президента України створити російськомовний український телеканал, який міг би звернутися до цільової аудиторії в Криму та на Донбасі, а також в Росії.

Читайте такожМінТОТ: питної води в Криму для населення вистачає "з головою"

Відповідну заяву в Facebook зробила представниця російського МЗС Марія Захарова. За її словами, в Україні російська мова "дозволена лише для приватного спілкування та релігійних обрядів!", а канал буде "переконати людей, які відстоюють право говорити російською в Україні, в тому, що вони неправі".

Відео дня

Як заявила Захарова, «божевілля того, що відбувається настільки неймовірне, що історія [з каналом] більше нагадує якусь біблійну притчу, ніж ситуацію з наших днів».

Раніше державний секретар Міністерства інформаційної політики України Артем Біденко пояснив, що створення в Україні державного російськомовного каналу, про який заявили в Офісі президента Володимира Зеленського, дозволить звернутися до цільової аудиторії в Криму і на Донбасі.

Він нагадав, що в Україні діє закон про державне іномовлення, і вже існує канал UATV.

"Законом передбачено мовлення на 50% англійською мовою, на 50% – іншими мовами. Сьогодні, наприклад, UATV веде мовлення англійською 50%. Інші 50% розподілено між російською, українською, арабською та кримськотатарською", – зазначив він.

Відділення російськомовного каналу, за словами чиновника, стане продовженням реформи іномовлення.

"Мова йде про те, щоб створювати кілька видів мовлення для різних цільових аудиторій. Одне з них – російськомовне. В першу чергу, орієнтоване на Крим і на схід України – в зону ООС, "сіру зону" і далі", – підкреслив він.

Як приклад він навів телеканали BBC і BBC International.

На його думку, за таким же принципом можна створити UATV International – англомовний канал про Україну – і окремо забезпечити російськомовне мовлення на схід країни.