За словами Луценка, "амбарной книзі" Партії Регіонів немає підпису Манафорта / фото УНІАН

Колишній заступник голови СБУ Віктор Трепак, в розпорядженні якого опинилися "амбарна книга" "Партії регіонів", не розголошував зміст матеріалів "чорної бухгалтерії" і передав їх до Національного антикорупційного бюро.

Про це нагадав генпрокурор Юрій Луценко в ефірі "Радіо НВ", передає dt.ua.

"Давайте згадаємо цю історію... Трепак повідомив, що отримав документи "чорної каси" "Партії регіонів", де багато прізвищ, суми та підписи. Пан Тріпак... заявив, що ці матеріали носять секретний характер, він вважає неприйнятним їх оприлюднення та здає в НАБУ, вказуючи на необхідність дотримання режиму секретності", - розповів керівник ГПУ.

Відео дня

"Будучи професіоналом і принциповою людиною, Віктор Трепак зробив дуже правильний крок", - підкреслив Луценко.

Читайте такожПолітологи прокоментували листування Манафорта про використання Януковичем українських націоналістів (відео)

Після цього народний депутат Сергій Лещенко заявив, що в "чорній бухгалтерії" є інформація про виплати американському політконсультанту Полу Манафорту, який у свій час працював на Віктора Януковича, а в 2016 році очолив виборчий штаб Дональда Трампа. Інформацію, озвучену Лещенком, підтвердив директор НАБУ Артем Ситник.

Однак, за словами Луценка, "амбарна книга" сама по собі не може бути доказом злочинів американського політтехнолога, так як він особисто не розписувався в ній за отримані суми. Генпрокурор заявив, що навпроти прізвища Манафорта у "чорної бухгалтерії" стоять підписи народного депутата Євгена Геллера.

"У "чорній касі" навпроти прізвища Манафорта стоїть підпис чинного депутата Верховної Ради, громадянина України Геллера. Це встановлено експертизою, і цього не міг не знати пан Ситник, оголошуючи, що є докази отримання цих коштів безпосередньо Манафортом", - зазначив Луценко.

При цьому він не став виключати, що ці гроші таки доходили до Манафорта. Так як на його офшорні рахунки надходили суми, порівнянні з тими, що фігурують в "чорній бухгалтерії".